Jako v Kocourkově to nyní vypadá kvůli podání ústavní stížnosti ohledně referenda o odpadech mezi jihlavskými zastupiteli.

Na svém posledním zářijovém zasedání zastupitelé odsouhlasili, že ústavní stížnost kvůli referendu Jihlava podávat nebude. Jenže příští týden se bude konat mimořádné zastupitelstvo, které se bude ústavní stížností znovu zabývat. „Zastupitelstvo už jednou došlo k závěru, že názoru soudců Nejvyššího správního soudu ustoupí, avšak někteří zastupitelé v uplynulých týdnech vážnost situace přehodnotili a chtějí celou záležitost ještě jednou projednat," vyjádřil se mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Opoziční zastupitel Radek Popelka (ANO) se o mimořádném zastupitelstvu dozvěděl včera od redaktorky Deníku. „Pokud dnes vedení napsalo, že by bylo dobré to přehodnotit, mají další argumenty. Přiznám se, že jsme se v kuloárech o celé záležitosti bavili, situace je i hodně prapodivná ze strany petičního výboru za referendum, skoro to vypadá, že referendum nechtějí," vyjádřil se Radek Popelka.

To ale podle Matěje Mana z přípravného výboru referenda není pravda. „To se týká jediného člověka, a sice Matěje Koláře, který vystoupil na posledním zastupitelstvu. My jsme se s přípravným výborem sešli a ptali jsme se všech ostatních členů. Ti řekli, že jsou pro, že jim referendum připadá smysluplné," řekl Man. Matěj Kolář je v přípravném výboru zainteresovaný a zároveň je jihlavským zastupitelem za koaliční Forum Jihlava.

„Dnes si připadám jako hlupák. Situace před dvěma lety, kdy se vymýšlely otázky a kdy se sbíraly podpisy pro referendum, byla jiná. Měli jsme málo informací o tom, jak může spalovna vypadat, že nemusí být tak obrovská," vyjádřil se Kolář a zdržel se hlasování i přes to, že je Forum členem jihlavské koalice a vedení města chce ústavní stížnost kvůli referendu podat.

Hlasování se zdržela i jeho kolegyně z Fora Jihlava Karolína Koubová. „Zdržela jsem se kvůli tomu, protože jednak ve chvíli, kdy jsem hlasovala, už bylo jasné, že stížnost neprojde, a jednak proto, že ani jedna varianta mi nepřipadá správná," řekla Koubová s tím, že referendum je podle ní nesmyslné. „Jihlava neplánuje spalovnu, je to neaktuální. Budou to vyhozené peníze, na druhou stranu mi ale ústavní stížnost přijde jako byrokratické prodlužování. Ani jedna varianta pro mě není správná," dodala Koubová.

Jestli bude na mimořádném zastupitelstvu příští týden o ústavní stížnosti hlasovat jinak, odmítla prozradit. „Jsem rozhodnutá, jak budu hlasovat, ale nechám si to pro sebe," řekla Koubová.

Podle náměstka jihlavského primátora Jaroslava Vymazala (ODS) neodsouhlasení ústavní stížnosti na posledním zasedání zastupitelstva neznamená, že jihlavská koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Fora Jihlava není pevná. „Někteří na zastupitelstvu chyběli, někteří si neuvědomovali tu důležitost hlasování, tak nehlasovali. Je to obsáhlý materiál, který má historii, takže z tohoto důvodu se rozhodlo na radě města, že o tom necháme hlasovat ještě jednou," řekl Vymazal.

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu by se referendum o odpadech mělo v Jihlavě konat příští rok na podzim spolu s krajskými volbami. „Postupem soudů bylo městu uloženo uspořádat referendum, o jehož smyslu panují důvodné pochyby, a to bez toho, aby se k němu mohli vyjádřit zastupitelé, reprezentující vůli jeho obyvatel," řekl vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Jan Vystrčil. Soud totiž vyhlásil referendum bez toho, aniž by o něm hlasovali jihlavští zastupitelé. „Od začátku tvrdíme, že otázky v referendu jsou špatné. Neznám v odpadech jinou koncovku, než je zařízení na energetické využití odpadu. Jestli někdo vytřídí plastové lahve, které se vezou do Číny, a pak je doveze zpátky, tak je to ekolog," poznamenal ironicky na posledním jednání zastupitelstva primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Mimořádné zastupitelstvo k otázce podání ústavní stížnosti se bude konat příští čtvrtek. Podle vedení města je možné konání referenda ještě zastavit. „Termín jednání je dán zákonnou lhůtou, v níž je možné obrátit se na ústavní soud. Součástí stížnosti by měl být i požadavek na přiznání takzvaného odkladného účinku, který by konání nesmyslného referenda pozastavil do doby rozhodnutí soudu," uzavřel mluvčí radnice RadekTulis.