„Za metr krychlový budou lidé platit 87,71 koruny, o 5,67 koruny více než dosud. Nový ceník schválila úterní valná hromada Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko," sdělil ve středu tajemník svazku Miloslav Šmíd. Nová cena bude platit i pro většinu Jihlavanů, i když toto město ze svazku předminulý rok vystoupilo, protože stále nebylo uzavřeno majetkové vyrovnání.

O vystoupení Jihlavy ze svazku rozhodlo jihlavské zastupitelstvo s tím, že to městu přinese hospodárnější správu jeho majetku. Kvůli sporům o tento majetek teď obě strany zaměstnávají právníky. „Nám se to nelíbí," řekl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis k chystanému navýšení ceny vody. Město ale v této chvíli nemůže cenu ovlivnit. Už není členem svazku, ale infrastrukturu na svém území ještě nemůže provozovat. To, že stále není dokončeno majetkové vyrovnání, považuje radnice za protiprávní stav. „Tam, kde cenu ovlivňovat můžeme, je voda levnější," řekl mluvčí. Jihlavská radnice koncem minulého roku rozhodla o tom, že až převezme celou svoji vodohospodářskou infrastrukturu, Jihlavanům vodu a stočné zlevní na 77 korun za metr krychlový. Zatím to však platí jen pro malý počet domácností, o které se už stará městská společnost JVAK.

Na Jihlavsku se ceny vody a stočného dříve zvyšovaly zpravidla s Novým rokem, letos se to ale nestalo. Obyvatelé zatím stejně jako vloni platí 82 korun za metr krychlový. Podle zprávy svazku jsou cenová vyjednávání kvůli nevyřešenému majetkovému vypořádání s Jihlavou komplikovaná. Na nastavení tarifů prý ale také mají vliv projekty dotované z evropských fondů. „Je vyžadováno, aby byla zajištěna udržitelnost realizovaných projektů, zejména prostřednictvím tvorby dostatečného nájemného, nutného pro obnovu a rozvoj vodárenské infrastruktury," uvedl dále Šmíd.

Nový ceník svazku bude platit od července do konce června 2015. Cena za metr krychlový pitné vody včetně DPH bude 52,30 koruny a stočné 35,41 koruny.