Sté výročí vzniku naší samostatné republiky si v neděli 28. října připomenou v Lukách nad Jihlavou. Od 15 hodin u zdravotního střediska proběhne slavnostní sázení lípy jako příspěvek k oficiálnímu pokusu o nový český rekord. Od 15 do 17 hodin bude k vidění výstava fotografií Osudové osmičky ČSR v louckém muzeu. V kině Panorama se bude v 17 a v 18 hodin promítat nový dokument o Lukách. Po obou promítáních bude následovat krátký koncert skupiny Bee Band.

Pozadu nezůstanou ani v Dolní Cerekvi. Tam se v neděli od 14 hodin sejdou lidé na hřbitově. Přijede T. G. Masaryk a bude se sázet lípa republiky a zpívat státní hymna. Do nebes na baloncích poletí sto vzkazů republice.

V Brtnice se bude v neděli od 16 hodin konat setkání u pomníku I. a II. světové války, od 16.30 hodin bude připraveno sázení a svěcení lípy na Horním Městě. V plánu je také program v kině s koncertem nebo tanečním vystoupením.

Oslava ve stylu první republiky se uskuteční v neděli 28. října na vlakovém nádraží v Rantířově od dvanácti hodin. Ve čtvrt na tři přijede parní vlak s prezidentem Tomášem Garrique Masarykem. Dále se můžete těšit na dobovou módní přehlídku, staropražské písničky, hodické hasiče s historickou koňskou stříkačkou, otevření Slavíkova muzea nebo defilé historických velocipedů.