Nejvíce přišlo mladých lidí, kteří chtějí mít jistotu, že jsou v pořádku. Za celý den prohlédla bezmála stovku pacientů. „Na místě pacienti podstoupili pohovor s lékařkou a bezbolestné a jednoduché vyšetření novým dermatoskopickým přístrojem. V ambulanci, která byla v tento den zaměřená pouze na vyšetřování znamének, prohlédla lékařka Zuzana Nevoralová celkem 92 pacientů,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

K okamžitému vyříznutí s podezřením na atypický névus nebo nádor odesláno pět osob, tři byli ošetřeni pro přednádor, dalším deseti bylo doporučeno dlouhodobé sledování pro atypické névy, což jsou hnědé útvary větší velikosti, nepravidelného tvaru či zbarvení.

Jedna z nových jihlavských únikových her s názvem Disident.
Jak jsme se dostaly ze spárů minulého režimu

„Hlavním smyslem Dne melanomu je upozornit, že pacienti se musí vyšetřovat a kontrolovat a také se chránit před sluníčkem,“ upozornila lékařka.

Nejmladší vyšetřenou pacientkou byla tříletá slečna, nejstarší jednaosmdesátiletá žena. Většinu zájemců tvořily stejně jako loni ženy. Těch přišlo celkem 59 z celkového počtu pacientů. „Letos byl věkový průměr pacientů opět nižší, než předchozí roky a to mezi dvaceti a čtyřiceti lety,“ dodala mluvčí.