Obce na Jihlavsku nezaměstnané na jednorázovou výpomoc při úklidu sněhu nevyužívají. Na kontaktní pracoviště úřadů práce se se žádostí neobrátil nikdo.

Když na prahu týdne po vytrvalém sněžení přibyly centimetry sněhu na místních komunikacích i chodnících, pustili se do jeho uklízení se stávajícími kapacitami.

V Dobroníně má obec jedenáctičlennou pracovní skupinu, která zajišťuje i zimní údržbu. „Díky této skupině jsme schopni i takovéto sněhové kalamity zvládnout bez posil," popsal místní praxi dobronínský starosta Ivan Sehnal.

Členy pracovní skupiny jsou i dva lidé, kteří jsou na základě dohody obce s úřadem práce zařazeni do projektu veřejně prospěšných prací. Pro obec ale pracují v souladu s termínovanou smlouvou a dělají práce, které jsou zrovna potřeba.

Možnost využít nezaměstnané pouze nárazově na sníh v Dobroníně nepraktikují. „Loni nebyl sníh prakticky žádný, letos ho napadlo víc zatím jenom teď na začátku týdne. Kdyby nastala opravdu velká kalamita, tak bychom i takovou možnost zvažovali, vím o ní," poznamenal Sehnal.

Současně dodal, že jednorázové využití lidí, kteří jsou v evidenci úřadu práce, může být komplikované. „Nevím, jak rychle by takoví lidé byli k dispozici, zda by kolem toho nebylo příliš administrativy," doplnil Sehnal.

Podobně zajišťují zimní údržbu také třeba v Batelově. „Speciálně kvůli úklidu sněhu o poskytnutí lidí úřad práce nežádáme. Na veřejně prospěšných pracích máme dva nezaměstnané, které v případě potřeby využíváme i na tuhle práci," řekl batelovský starosta Jiří Doležal.

V menších obcích sice stálé zaměstnance na údržbu a úklid nemají, přesto i tam upřednostňují jinou organizaci práce než za pomoci nezaměstnaných. „Na úklid sněhu, stejně jako na jiné práce během dalších ročních období, máme uzavřené dohody," přiblížil praxi v Čížově starosta Přemysl Moravec. „Máme s tím dobré zkušenosti, jak by to vypadalo s nezaměstnanými, nedokážu odhadnout. Momentálně ale nikdo z Čížova na úřadu práce hlášen není, takže bychom museli zajistit i dopravu pro tyto lidi," poukázal na další možný problém Moravec.

Na možnost nasadit nezaměstnané na odstraňování mimořádných přívalů sněhu upozornil už v úterý, tedy po několikadenním vytrvalém sněžení, Úřad práce ČR zprávou ze svého generálního ředitelství. „Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance na odstraňování sněhu, údržbu chodníků, cest a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat e-mailem, telefonicky i osobně," poukázala na jeden z možných nástrojů Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR.

Nejen na Jihlavsku, ale ani jinde na Vysočině, tuto možnost žádná z obcí či měst nevyužily. „Na Vysočině nekontaktovala úřad práce za účelem poskytnutí uchazečů o zaměstnání na úklid sněhu žádná z obcí," informovala Deník vedoucí referátu trhu práce Milada Štefková.

Právě veřejně prospěšné práce jsou nejvíce využívaným nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti. „Nástroj je určen pro pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. Úřad práce ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti a přispívá na ně po dohodnutou dobu," poukázala na parametry veřejně prospěšných prací mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V nejbližších třech dnech ale v obcích problém se sněhovou kalamitou řešit nebudou. V sobotu přijde silná obleva. Po ní se vrátí zima, intenzivně sněžit ale v neděli a v pondělí nemá.