Telčský zámek se na začátku turistické sezony potýká s nižší návštěvností. Na památku zapsanou na seznamu UNESCO v dubnu a květnu zamířilo zhruba o třicet procent lidí méně než loni. „V minulém roce během dubna a května přišlo 8 596 návštěvníků. Letos to ve stejném období bylo 7 925 návštěvníků, jsme tedy zhruba na 70 procentech loňské návštěvnosti. Je to způsobeno počasím i dalšími faktory. Například zahájení sezony o Velikonocích se kvůli zimnímu počasí vůbec nevyvedlo," řekl kastelán telčského zámku Bohumil Norek a dodal:„Zatím se sezona rozbíhá, doufáme, že v červenci a srpnu se situace o dost vylepší. Vše ještě mohou negativně ovlivnit povodně, lidé zřejmě budou muset řešit jejich následky a nebudou mít čas ani chuť vyrážet na výlety."

Zámek má do půlky června částečně omezený provoz kvůli natáčení německého dokumentu Ženy v historii, který je věnovaný například osudu královny Alžběty I. a Johanky z Arku. Turisty to však od návštěvy zámku nijak výrazně neodradilo. „Lidé mohou být v klidu, prohlídky jedou stále. Návštěvníky po zámku provádíme, i když se zrovna natáčí," ujistil kastelán.

Největším letošním lákadlem telčského zámku je výstava kostýmů a rekvizit z dnes už klasické filmové pohádky Jak se budí princezny. Na tento víkend na zámku připravili speciální program věnovaný právě této pohádce. „Doufáme, že se počasí konečně umoudří, o víkendu už bude hezky a lidé dorazí. Do Telče míří dva kamiony plné kostýmů a dalších pohádkových rekvizit, i program je hodně bohatý," doplnil kastelán. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky výstavy Jak se budí princezny, na komentované prohlídky zámku, které povedou po stopách natáčení filmové pohádky, na pohádkový park, fotokostymérnu, pohádkový řemeslný trh, filmový workshop nebo stylovou kavárnu. Od této neděle až do té příští zámek nabídne výstavu historického květinového aranžmá, věnovanou liliím.

Na zámku se velmi pravděpodobně bude natáčet i o letních prázdninách. Zájem nyní projevila německá televize. Na obhlídkách zámku byli také filmaři, kteří už v Telči natáčeli historický seriál o Borgiích.

ZUZANA MUSILOVÁ