Návštěvnost telčského zámku oproti minulému roku letos poklesla. Zámek od ledna do září navštívilo přes 80 tisíc lidí, zatímco loni to bylo skoro 96 tisíc. Přesto ale jeho výnos přesahuje ten loňský.

„Jsme zklamaní, protože návštěvnost u nás propadla oproti ostatním hradům a zámkům v okolí nejvíce. Teď se snažíme zaměřit na to, čím to mohlo být způsobeno a jak bychom to mohli do další sezony zlepšit," uvedl kastelán zámku Bohumil Norek.

Ten vzápětí ale dodal, že zámek přesto letos vydělal více peněz než loni. Do zisku se totiž počítají i příjmy od filmařů. Záleží také, kdo do zámku zavítá a jakou trasu si zaplatí.

„Největší příjmy nám jdou od filmařů. Letos u nás ale bohužel točil pouze jeden štáb. Bývá to i lepší, jsme zvyklí i na tři až čtyři ročně. Nejsou to ale peníze zadarmo, i po štábu musíme samozřejmě uklidit a podobně. Stále je to ale příjem, který se na návštěvnosti těžko vydělá," okomentoval Norek.

Tento rok si zámek Telč k natáčení vybrali Němci. Pro svůj dvoudílný film Loutkaři využili renesančních exteriérů i interiérů historického objektu. Nájemné pro filmaře se liší dle toho, jaký prostor si k natáčení zvolí. Jeho cena ale může jít až do stovky tisíc za den.

Přibude amfiteátr

Kastelán zámku doufá, že rekonstrukce, která prostory čeká, získajíli památkáři dotaci z Evropské unie, by mohla v budoucnu přitáhnout i více filmařů. Pokud dotaci Brusel Telči přiklepne, přibude v zámku přírodní amfiteátr, bude zprovozněn zámecký skleník a zrestaurovány interiéry i exteriéry.

Zámek letos vydělal přes pět milionů. Příjmy využívá na opravy a úpravy. Letos se v Telči dočkala revitalizace zeleň v zámeckém parku, kde přibyla i nová cesta pro pěší a oplocení. Práci v parku památkářům přidělalo i dlouhé sucho, kvůli kterému se musely stromy pravidelně zalévat.

Zrestaurovány mají být nyní i šaty poslední majitelky zámku hraběnky Podstaské z Lichtensteina. Ty jsou součástí expozice zámku.

Letošním lákadlem pro návštěvníky měly být například kostýmované prohlídky přizpůsobené dětem s názvem Z Itálie do Telče po stopách kavalíra. „Jednalo se o takovou hru pro děti i rodiče, kteří se aktivně zapojují do celé prohlídky. Je to pro ně mnohem záživnější. Naučí se tam i dobové tance a při tom se dozví historii objektu. Setkalo se to s velkým úspěchem," řekl Norek.

Výstava neuspěla

Pozornost přitahují také noční prohlídky zámku, které bývají vyprodané. Zábavu v Telči zpestřují i četné kulturní akce, které se uskutečňují v prostorách zámku, jako jsou koncerty, festivaly, divadla, ale i šermířské hry či živé sochy.

Příchozí mohli letos v Telči navštívit také výstavu Pojďme si hrát do zámku a prohlédnout si zde různé deskové hry a podobně. „Ta nás trochu zklamala, čekali jsme, že o ni bude větší zájem. Zdála se nám moc pěkně udělaná," posmutněl Norek.

Zámek v Telči bude otevřen po celý týden vyjma pondělí i během října. Příští týden, ve středu 28. října budou mít navíc návštěvníci mladší 18 let vstup na základní prohlídkovou trasu zdarma.

Ivana Holzbauerová