Na zasedání zastupitelstva, které se uskuteční příští pondělí, proto vystoupí lidé z Nadačního fondu generace 21 a také z jihlavského Centra multikulturního vzdělávání.

Obě organizace přesun křesťanských uprchlíků z Iráku do České republiky a konkrétně do Jihlavy organizují.

„Hysterie, která se rozpoutala, je obrovská, pramení ale spíše z toho, že lidé nejsou dostatečně informováni. Příjezd uprchlíků není iniciativa města, ale my držíme politiku vlády České republiky a ta dokument o integraci uprchlíků podepsala. Pokud máme někoho integrovat, tak lidi, které  máme prověřené a něco o nich víme, zejména to, že o integraci stojí. Nenabízíme pomoc uprchlíkovi, který jel na člunu a pak se tady jen tak zjevil," vyjádřil se primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD). Dodal, že na zastupitelstvu budou lidé  jak z nadačního fondu,  tak i Centra multikulturního vzdělávání zastupitelům zodpovídat otázky, které je ohledně uprchlíků zajímají. Možnost se informovat má i jihlavská veřejnost.

„My jsme s uprchlíky nemluvili, neznáme je, ale máme o nich informace. Oni se chtějí učit česky. Toto jednání zastupitelstva by mělo posloužit k tomu, aby se veřejnost, která se o to zajímala, dozvěděla všechno potřebné. A to ne od nás přeneseně, ale přímo od organizátorů," doplnil náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Jak avizoval, Jihlava bude uprchlíkům pomáhat především v oblasti školství. „Bavili jsme se o tom, kam děti umístíme. Jde například o čtrnáctiletého chlapce, který bude mít nějaký čas na to, aby se naučil česky a pak zřejmě nastoupí na učiliště. Některé děti budou chodit na základní školu Březinova," informoval primátor.

V rekreačním středisku na Okrouhlíku je nyní deset uprchlíků. Po dlouhé cestě sem dorazili v neděli večer. Nyní se učí česky, a zabydlují se. Dobrovolníci uprchlíkům například vyrobili cedule s českými nápisy, které nalepili na různé věci ve středisku. Do konce ledna by měla na Okrouhlík dorazit další skupina dvaceti utečenců.

Jde o lidi, kteří uprchli z táborů v Erbílu v Iráku do Libanonu a kteří již mají přiznaný statut mezinárodních uprchlíků. Skupina je složena ze sedmi rodin se čtrnácti dětmi ve věku do čtrnácti let, z toho je osm dětí v předškolním věku. „Ve skupině je polovina žen a polovina mužů. O uprchlíky se postará nadační fond, zajistí a uhradí jim ubytování, životní potřeby i integrační služby," informoval Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21 s tím, že veškeré náklady, včetně ubytování, hradí nadační fond a jeho partneři.

„Po obdržení azylu budou mít přijatí lidé možnost se ucházet o práci a případně se za prací přestěhovat po jednotlivých rodinách na další místa v České republice. I tato fáze proběhne na náklady a pod záštitou nadačního fondu," dodal mluvčí.

Zastupitelstvo zasedá v pondělí ve třináct hodin přímo na jihlavské radnici. Je možné ho sledovat i on-line.