Přemysl Fučík a František Rod sestavili publikaci Tužme se, jejíž podtitul zní O počátcích sportování v Dolní Cerekvi a na Čeřínku.

Knížka má 174 stran a rozhodně se nejedná o vyčerpávající studii na zvolené téma. Autoři přibližují sportovní historii v Dolní Cerekvi prostřednictvím epizod, které jednotlivá období zajímavě ilustrují.

Hned několik kapitol je zaměřeno na fotbal, kterému se jakožto nejrozšířenějšímu sportu věnovali od třicátých let minulého století i v Dolní Cerekvi. „V kterém okamžiku a za jakých okolností přesně byl fotbalový oddíl založen, nevíme. Stalo se tak roku 1931 a nový oddíl nesl pojmenování Sportovní klub (zkráceně SK) Dolní Cerekev," lze se dočíst v kapitole Fotbal, to je hra na straně 74. Dále se dozvíme, že prvním předsedou oddílu byl zvolen obchodník Max Straus.

Z publikace je zřejmé, že nejvýznamnějším hybatelem dění v Dolní Cerekvi byl Sokol, místní sokolská organizace zde byla založena v roce 1919. Samostatná dolnocerekvická sokolská jednota pak patřila pod Sokolskou župu západomoravskou se sídlem v Třebíči.

Ještě starší historií se ve zdejším mikroregionu chlubí lyžování, což připomíná i knížka Tužme se. Na stranách 24 a 25 se dozvíme, že první chata na Čeřínku byla otevřena v roce 1913. Autoři vzpomínek tehdejší časy dokumentují i za pomoci unikátních dobových fotografií.

O vydání se zasloužil podnikatel Josef Policar. „S výsledkem jsem spokojen," poznamenal. S Přemyslem Fučíkem a Františkem Rodem, kteří mají rovněž osobní vazby k Dolní Cerekvi, spolupracoval už na šesté regionálně zaměřené publikaci. Už dříve vyšly knihy například o muzikantech nebo o ochotnících.

Poslední dvě jsou navzdory omezenému nákladu stále ještě na trhu. „Knížka se prodává na dvou místech v Dolní Cerekvi a v mé jihlavské provozovně," dodal Policar.