V sobotu se na okruhu kolem vrchu konal už poosmé symbolický Maraton 2 x kolem Čeřínku nedaleko Rohozné.

Zatímco ke vzniku tradice v letech 2004 a 2005 patřil i nezbytný hec směřující ke zvládnutí extrémního sportovního výkonu na maratonské trati, v sobotu se vypravili na trasu všichni, kdo přišli, bez větších výkonnostních ambicí. „Většina z nás tu trasu nakonec obejde, jiní ji zvládnou na kole, ale v posledních letech nechybí třeba ani kolečkové brusle. Smysl je ale pořád stejný. Úložiště, které by mělo vyrůst nějakých pět set metrů odtud, tady nechceme, a proto se scházíme a děláme tuhle akci," popisoval poslání sobotního setkání organizátor Matěj Kolář. Hlavní disciplínou byl vlastně jakýsi půlmaraton měřící 23 kilometrů, pro děti a seniory byla připravena výrazně kratší verze běhu.

Podle tábornické základny Na Kuši založil Kolář se svými přáteli dokonce občanské sdružení KUŠ, které nevšedními zbraněmi proti plánům státu na výstavbu gigantického podzemního skladu bojuje.

Zmíněná maratonská trať je symbolická. Podle mladých lidí ze základny i jejich příznivců je boj proti úložišti zrovna tak během na dlouhou trať. „Dokud bude nebezpečí stavby hlubinného úložiště tady, v lokalitě zvané Hrádek, tak běhat nepřestaneme. Nebo to tady místo nás převezmou naše děti, ale vzdát tenhle protest nemíníme," vzkazoval Kolář.

Jaroslav Indra z Jihlavy se k protestu za zachování krajiny u Rohozné přidal před nějakými pěti lety. Zavinila to vlastně dcera, která sem jezdila na letní tábory, v sobotu přijel Jaroslav Indra podpořit protest na kole pro změnu se synem. „Myslím, že stavba jako hlubinné úložiště sem nepatří. Stát sice naším protestem nejspíš nijak neovlivníme, ale alespoň dáme najevo svůj postoj, svoje stanovisko," poznamenal jeden z účastníků sobotního setkání.

Organizátoři maratonu za celou dobu pořádání protestních běhů svůj postoj se Správou úložišť radioaktivních odpadů zatím nekonfrontovali. To by se ještě letos mělo změnit. „Správa úložišť začala s pořádáním besed v jednotlivých obcích, na podzim bude setkání v Rohozné. Tam se chystáme," dodal Matěj Kolář.