Ve Stonařově chtějí příští čtvrtek pietním aktem a mší vzpomenout na německé občany, kteří zemřeli v nedůstojných podmínkách v místních internačních táborech.

Alena Veliká, jedna z organizátorek akce, se však nyní obává útoků aktivistů. „Dozvěděla jsem se, že se chystá jakási protestní akce proti pietnímu aktu. Nejde o žádnou politickou akci, neorganizuje ji žádná politická strana ani obecní úřad. Dělá ji pár lidí, kterým není lhostejné, že na našem hřbitově leží ve třech neoznačených hrobech více než 200 lidí, z toho převážně děti a ženy, kteří nevydrželi útrapy lágru," popsala své obavy Veliká z pořádajícího spolku Time Jihlava.

Kdo přesně za hrozbou protestu stojí, ovšem Veliká neví. Stejně tak to neví ani vedení městyse, které nikdo nekontaktoval. Protože pokud by se chystala nějaká demonstrativní akce, je povinnost to obci nahlásit. „Tato informace se ke mně také donesla, že by měly proběhnout protesty, ale oficiálně nás nikdo v této záležitosti nekontaktoval. Tak snad se tak nestane," uvedl starosta Stonařova František Plavec.

Na akt se chystá široká veřejnost a pozvánku obdržela také německá strana. „Naše obec byla do roku 1945 ze dvou třetin německá. Pokud někomu ještě dneska vadí, že chceme, aby ti všichni bezejmenní mohli odpočívat v pokoji, tak nechápu, jak mohou žít. Oni nemají rodiny, oni asi nepohřbívají své mrtvé," zamyslela se Veliká.

Veliká společně se svými kolegy chce odhalením desky a pietním aktem dopřát lidem, kteří skončili v masovém hrobě, důstojné místo. „Příbuzní sem budou moci chodit vzpomínat. A také je důležité, aby mladí lidé viděli, že je válka strašná věc a vždycky na ni doplácejí nevinní lidé," dodala Veliká.

Vzhledem k povaze a charakteru akce lze předpokládat, že v době pietní akce bude na místě hlídkovat také policie. Policejní mluvčí Jana Kroutilová uvedla, že policie vždy dohlíží na pořádek a bezpečnost, a to za všech okolností. Zda má policie indicie i k této konkrétní akci, ovšem nesdělila.

Dvojjazyčná deska bude odhalena a požehnána ve čtvrtek v 17 hodin na místním hřbitově. Tomu bude předcházet mše svatá od 16 hodin v místním kostele svatého Václava. Celebrovat ji bude děkan Jiří Buchta. Ten bude kázat v českém jazyce. Německé kázání bude mít na starosti Christian Martin Pšenička.