Dobrý den, poptávám ubytování v době festivalu od úterka do neděle pro čtyři osoby. Budu rád za jakoukoli indicii. Peníze máme. To je například inzerát Lubomíra Košaře na sociální síti Facebook. Lubomír hledá v Jihlavě ubytování po dobu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava stejně jako spousta dalších lidí, kteří na festival míří.

Veškeré hotely jsou totiž v Jihlavě zabrané. „My jsme úplně plní na toto období už hodně dlouho, třeba tak půl roku předem. Máme totiž stálé klienty od festivalu, kteří si ubytování zamlouvají rovnou když jsou tady, tedy na rok dopředu, teď je to nereálné," řekla recepční Jana Stejskalová z jednoho z hotelů v centru Jihlavy. O to, ubytovat návštěvníky festivalu doma u samotných Jihlavanů, prosí i ředitel festivalu Marek Hovorka. „Kdyby někdo stál o to, svůj byt nabídnout k festivalové projekci nebo další doprovodné akci, tak je vítán. Stáli bychom také o ubytování v jihlavských bytech. Jde o to, najít v Jihlavě volnou postel nebo podlahu návštěvníkům festivalu. Ti, kdo ji mají, mohou ji nabídnout na facebookové stránce a také na tom vydělat, protože nocležníci za to samozřejmě rádi zaplatí," vyjádřil se Hovorka.

Kromě toho, že se v jihlavských ulicích objevily vlajky festivalu, také organizátoři festivalu postavili před festivalové budovy hranice dřeva. „Nevíte, proč to tady je?" ptala se včera důchodkyně Marie Jonášová a ukazovala na hranici dřeva před jihlavským domem kultury. Dřevo se váže k tématu Věčnost, o kterém letošní celý devatenáctý ročník festivalu je. „Dřevo proto, že symbolizuje věčný oheň," vysvětlila tisková mluvčí festivalu Michaela Cmíralová.

Organizátoři vyzývají, aby lidé vystavené dřevo neničili. Na hranice umístili cedule s nápisem Děkujeme, že neničíte naši práci, přijďte se podívat na festival a společně si ho užijeme. „Přípravy jsou v plném proudu, všechno zatím klape. Budeme doufat, že to tak půjde i dál," dodala s úsměvem Cmíralová.

Slavnostní zahájení již devatenáctého ročníku největšího festivalu dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě je naplánováno už na dnešní dvacátou hodinu v jihlavském domě kultury. Poté následuje zahajovací film s názvem Koudelka fotografuje Svatou zemi. Filmové promítání však odstartuje už odpoledne.

Festival v šesti dnech a v sedmi kinosálech uvede přes 250 filmů, z toho 58 světových, 9 mezinárodních a 11 evropských premiér.