„Cestující tak budou mít jedinečnou možnost ucítit, jak to kdysi na nádražích vonělo, zjistit, jaká to byla dřina topit v lokomotivě, a jak pohodlně se sedělo na dřevěných lavicích," sdělila k akci Michaela Marešová z kulturního odboru v Třešti.

Kromě jízd parním vlakem je pro návštěvníky na třešťském nádraží připraven zajímavý program.
V neděli 31. července
o půl třetí odpoledne začne program zaměřený na nejmenší návštěvníky, ten zajistí jihlavské BOBOdivadlo. Děti se mohou těšit na zpívání, tancování a soutěžení. Na návštěvníky čeká také tvořivá dílna Centra pro rodinu a sociální péči.

Na koleji za peronem od půl čtvrté odpoledne organizátoři připravili preventivní a bezpečnostní program nazvaný Šťastný návrat domů. Na ukázku toho, co se může stát, když vlak srazí osobu v kolejišti, vyrobili žáci Základní umělecké školy v Třešti dvě figuríny. „Simulaci vyproštění osob předvedou havlíčko-brodští hasiči ze Správy železniční dopravní cesty. Pro představu brzdné dráhy vlaku se parní lokomotiva rozjede po suchých i mokrých kolejích," přiblížila Michaela Marešová.

Nedělní preventivní program vyvrcholí simulovanou dopravní nehodou. Třešťští hasiči budou zasahovat při nehodě historického vlaku s autem za nízké rychlosti. „Už teď můžeme slíbit, že budou vyprošťovat podle scénáře skutečné zraněné, vše bude komentované a k této nehodě přijede 
i sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina," dodala Marešová. Po skončení programu bude možné prohlédnout si hasičskou i zdravotnickou techniku.

Sobotu 13. srpna má ve své režii Divadelní soubor Karla Čapka z Třeště. Divadelníci slibují na zábavném odpoledni pestrý program pro nejmenší, dílničky nebo soutěže.

Jízdní řád vlaku pro tento víkend

Sobota 30. 7. 2016:
Telč 14.40, Třešť 15.18 / 15.30, Kostelec u Jihlavy 15.48;
Kostelec u Jihlavy 16.05, 
Třešť 16.25 / 16.35, Hodice 16.43 / 21.00, Telč 21.28

Neděle 31. 7. 2016:
Telč 14.40, Třešť 15.18;
Třešť 17.48, Telč 18.25

PETR VYBÍRAL