Nejlepší novostavby a rekonstrukce uplynulého roku na Vysočině se ve čtvrtek dočkaly ocenění. Nejvíce zazářily stavby z Jihlavska, kde se v loňském roce podařilo zrekonstruovat jihlavskou základní uměleckou školu, postavit přístavbu pro seniory domova důchodců ve Ždírci a také byl dokončen malý zimní stadion v Jihlavě.

V Domově důchodců ve Ždírci vzbudilo ocenění v kategorii novostaveb nadšení. V přístavbě totiž vzniklo klidné a moderní místo pro život seniorů s Alzheimerovou chorobou. „Budova vyhovuje potřebám klientů, máme tu krásné terasy, na kterých mohou klienti trávit čas za jakéhokoli počasí," nemůže si zařízení vynachválit ředitelka ždíreckého domova pro seniory Martina Matějková.

V kategorii zrekonstruovaných budov odbornou porotu zaujala Základní umělecká škola na Masarykově náměstí v Jihlavě (ZUŠ). Ředitelka školy Dana Fučíková uvedla, že i výuka v nových prostorách přispěla k výborným výsledkům žáků ve školním roce. „Celkové prostředí a pohoda přispívají k výborným výsledkům na soutěžích, máme obrovskou zkušebnu pro orchestry, a proto jsme rádi, že budova školy sbírá ocenění i na nejrůznějších soutěžích," sdělila ředitelka.

Podle poroty největší přínos rekonstrukce školy spočívá ve skloubení unikátního historického charakteru budovy s náročnými technickými a architektonickými požadavky na každodenní provoz základní umělecké školy.

V dalších kategoriích si ocenění odnesla čistírna odpadních vod v Kostelci a administrativní budova MOKOV Jihlava. Ta byla zároveň vyhodnocena cenou veřejnosti. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 19 staveb. Čestné uznání získal malý zimní stadion v Jihlavě.