„Za 45 minut zvládli skvěle připravit steaky z hovězí svíčkové, vepřové krkovice a mečouna, naservírovat a odprezentovat. To vše před porotou složenou z odborníků z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska doplněnou například o vítěze kulinářské show Masterschef,“ prozradil ředitel zastřešující Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava Libor Fasora.

Zadání tematické soutěže předpokládalo připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily a ještě navíc i dobře vypadaly. A pokud vše bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, muselo být vše odzkoušené do nejmenších detailů.

„Navíc nedobrovolným zpestřením pro soutěžící byl i náhodný výběr jedné povinné suroviny ze spotřebního koše těsně před zahájením soutěže – ananas, surovina, která umí být pěkně záludná,“ popisuje radní Kraje Vysočina Jana Fialová, která přijala pozvání mezi hosty soutěže a zasedla v početné porotě. Právě ona je jedna z těch, která stála u zrodu Gastroakademie Vysočina a snaží se její obsah stále posouvat dopředu.

Hlavní cenou, kterou tým z Kraje Vysočina získal, byla padesáti procentní sleva na zakoupení nového konvektomatu.

„Kraj Vysočina si ověřil funkčnost a efekt Gastroakademie Vysočina. Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací,“ dodala Fialová.

Pod širým nebem v Malé Lazebnické ulici, kde se nachází galerie Nonstrop, byl včera slavnostně odtajněn plakát nadcházejícího dokumentárního festivalu.
Koncem října Jihlava opět ožije dokumenty