V Čížově se objevují obavy z iráckých uprchlíků, kteří mají od neděle bydlet nedaleko obce v rekreačním středisku Okrouhlík.

„Strach z neznámého tu je. Ozývají se spíše rodiče malých dětí. Spekulují, zda budou moci děti pouštět samotné ven," uvedl místostarosta Čížova Milan Machovec.

Vzápětí však dodal, že je těžké soudit předem, jaká situace skutečně bude.

„Nelze dělat předběžné závěry. Uvidíme, až přijedou. Dělat s tím nic nemůžeme, i když se nám to příliš nelíbí," doplnil Machovec.

Manželé Markovi pronajímající rekreační středisko Okrouhlík naopak obavy nemají. „Jsou to lidé jako my a cítíme, že potřebují pomocnou ruku. Jde jim o život a nevidím důvod, proč bychom jim nepomohli, když můžeme," řekla spolumajitelka objektu Martina Marková. Ona sama ve svém okolí nenarazila na žádné negativní reakce. „Setkávám se spíše s porozuměním, ale je mi známo, že někteří obyvatelé Čížova s tím nesouhlasí," dodala.

Vedení Čížova se obavy čás-ti obyvatel snaží uklidnit prostřednictvím bližších informací o skupině uprchlíků, které vyvěsila na svém webu. Obyvatelé tam naleznou dokument Nadačního fondu Generace 21 (NF G21). Ten celý projekt na pomoc iráckým křesťanům pořádá. „Místní byli znepokojeni, když se informace o uprchlících v Čížově objevila v médiích, a oni neměli o skupině ještě dostatek informací," zmínil Machovec.

Dnes už je zřejmé, že v rekreačním středisku Okrouhlík bude bydlet sedmadvacet křesťanů z Iráku, kteří kvůli bojům uprchli nejprve ze svých domovů do iráckého tábora Erbílu, a odtud do Libanonu, protože zde byli kvůli svému vyznání pronásledováni.

Všichni členové skupiny, která se má zabydlet nejméně na půl roku na Jihlavsku, prošli bezpečnostními prověrkami tajných služeb ČR. NF G21 k tomu ve své zprávě poznamenává: „Jedná se o praktikující křesťany z křesťanských komunit, jejichž totožnost byla několikrát prověřena nejen v pohovorech, ale také ve spolupráci s místními církevními diecézemi, které jim nyní poskytují charitativní pomoc a osobně je znají."

NF G21 celý projekt také financuje, což znamená, že bude hradit jak ubytování cizinců, tak integrační program. Do toho cizince zapojí hned po příjezdu Centrum multikulturního vzdělávání (CMV) v Jihlavě. „Sociální pracovníci s nimi budou prakticky pořád. Budou s nimi bydlet a pedagogové za nimi budou docházet," uvedla ředitelka CMV Dana Fiedlerová.

Polovina jsou děti

Sedmadvacetičlenná skupina je složena ze šesti rodin a je v ní celkem čtrnáct dětí. Ty by se hned po příjezdu měly zapsat ke školní docházce, pravděpodobně v Jihlavě, a co nejdříve začít chodit do školy. CMV má cizincům pomoci se co nejdříve začlenit do české společnosti, a to tak, že jim vysvětlí české zvyky a naučí je jazyk.

Věkový průměr skupiny je dvacet let a jejímu nejmladšímu členovi je teprve přes jeden měsíc, nejstaršímu osmašedesát let.

NF G21 zprostředkuje a finančně podpoří celkem 153 uprchlíků. Příjezd a umístění zbylých 126 křesťanů ale pracovníci NF G21 teprve vyřizují. „Jistá je jen Praha. O dalších pěti krajských městech se zatím diskutuje," uvedl ředitel NF G21 Jan Talafant. Polovina mužů v této skupině má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání, stejně jako třetina žen.

Jihlava je prvním městem, kam iráčtí křesťané přijedou. Do konce března mají bydlet v rekreačním středisku, poté se přestěhují do městských bytů. „Není to neobvyklý postup, město má možnost na přechodnou dobu lidem v podobné situaci takto pomoci. Jihlava už v minulosti stejným způsobem pomáhala rodinám z Kazachstánu a Ukrajiny," vysvětlil náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS).

Nájem za byty bude po nezbytně nutnou dobu hradit NF G21. Později, až si noví obyvatelé najdou práci a budou soběstační, budou si muset najít vlastní bydlení.