Probuzení do úterního rána bylo pro většinu lidí na Jihlavsku velkým šokem. Ničivá bouřka, která se Vysočinou přehnala v noci z pondělí na úterý, zasáhla do života čtenářů Jihlavského deníku. Někteří z nich se s námi o své příběhy podělili.

Na Helenu Tomíškovou z Telče čekal v úterý šok, nad řadovými domy na Hradecké ulici v Telči zvedlo bouřkové řádění střechu a částečně z ní vyrvalo plechový povrch.

„U čtyřech řadových domků v Hradecké ulici nadzvedl silný vítr s bouřkou střechu. Jeden z nich byl i ten náš. U dvou domků se střecha urvala úplně, ta naše zůstala celá zohýbaná a zvlněná," popsala nepříjemné překvapení Helena Tomíšková. Střecha prý je na odpis a bude se muset pravděpodobně celá vyměnit.

„Máme to pojištěné, takže by s tím neměl být problém," upřesnila Tomíšková s tím, že sousedé dopadli hůře.

Těm totiž ze střechy veškeré plechy ulítly a obtočily se kolem nedalekého sloupu vysokého napětí. Na střeše tak zůstaly akorát fošny, které během úterý musely být provizorně zakryty. „Kromě střechy to vyrvalo i roury a antény, střechy zůstaly zcela bez krytiny," doplnila pro úplnost Tomíšková.

V Telči se bouřka s ničím nemazlila, nadělala pořádnou spoušť také na hřbitově u sv. Anny v Telči. „Nevím, co k tomu dodat. Jsou okamžiky, kdy si člověk uvědomí, jak je proti přírodě bezmocný a zranitelný," napsal do redakce k fotografiím pořízeným na hřbitově Stanislav Bartoň. Ten zachytil, jak polámané stromy poničily náhrobky a spadané větve nadělaly po celém hřbitově pořádnou spoušť.

O kus dále na Starém Městě v Telči neodolaly přírodnímu živlu ani sochy. „Dvě krásné lípy a socha to odnesly na cestě na Staré Město v Telči," posteskl si Bartoň.

Odstranit veškeré následky během úterního dne bylo pro většinu obcí i měst nemožné. Ještě ve středu dopoledne měli silničáři plno práce s popadanými stromy mezi Hodicemi a Třeští. Krajští silničáři dokonce kvůli odstraňování následků ničivé bouře přerušili některé práce na silnicích. Kolik stromů budou muset od silnic odklidit, ukážou ještě další dny.

Zřejmě největší škody nadělalo počasí v lesích, proto by lidé neměli za této situace chodit do lesů. Povalené stromy a polomy jsou nebezpečné.