VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová šance. Lidé bez vzdělání pracují jako kuchaři a číšníci

Jihlava, Okrouhlice – Absence vzdělání a minimální šance najít uplatnění na trhu práce. Právě tyto skutečnosti spojovaly dvaadvacet lidí, kteří se v září loňského roku stali frekventanty Gastronomické akademie Vílanec s cílem získat nejen osvědčení o profesní kvalifikaci, ale současně také odpovídající práci v gastronomii.

10.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Byl mezi nimi například i jedenadvacetiletý Pavel Hajduk z Jihlavy. „Učil jsem se kuchařem, ale obor jsem nedokončil. Sháněl jsem pak dost dlouho práci,ale marně. Nakonec jsem se na úřadu práce dozvěděl 
o Gastronomické akademii," svěřil se Pavel, který na sklonku minulého týdne úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky a kromě toho získal i roční práci v jihlavském hotelu Gustav Mahler.

Průběh závěrečných číšnických zkoušek ho prý nepřekvapil. Zvládl teoretickou část, ve které musel mimo jiné sestavit jídelní a nápojový lístek, ale i část praktickou. „Její součástí bylo založení tabule v mysliveckém stylu pro dvě osoby. Chystal jsem ji asi hodinu," usmál se Pavel.

„Projekt Nová šance v gastronomii nastartoval novou profesní dráhu nejen Pavlovi, ale i deseti dalším absolventům, kteří právě v těchto dnech složili, nebo ještě složí, a to jako první z ročníku, závěrečné zkoušky, a navíc získají i roční práci na plný úvazek," řekla Vlasta Vičanová, koordinátorka těchto projektů Gastronomické akademie.

Ta poznamenala, že uvedený projekt financuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR z programu Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce, je cíleně zaměřen na lidi bez vzdělání ve věku 
do pětadvaceti a také nad padesát let. Ti po jeho absolvování mohou pracovat jako kuchaři nebo číšníci i díky partnerům Gastronomické akademie, kterými jsou hotelové 
a restaurační podniky na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. „Právě v nich absolventi nabývali po šest měsíců praktické zkušenosti a teď absolvovali, nebo ještě absolvovat budou, i závěrečné zkoušky," vysvětlila Vičanová a dodala, že mezi partnery Gastronomické akademie patří již zmiňovaný hotel Gustav Mahler v Jihlavě, dále hotel Zlaté slunce 
a hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě nebo hospoda 
Na Staré poště v Okrouhlici.

Bezúhonnost je pro kurz nutností

„Tato iniciativa je přínosná hlavně proto, že si lidé, kteří se chtějí tomuto oboru věnovat, mohou rozšířit, popřípadě získat nové vzdělání a dovednosti. Proto jsme se stali jejím partnerem," zareagoval majitel uvedeného okrouhlického podniku Rostislav Kotěra. Ten podotkl, že práci kuchařky 
u něho teď najde osmnáctiletá absolventka akademie z místní části Vadín.

Ta zkoušky složila o něco dříve než Pavel Hajduk. Také ona vytvářela jídelní a nápojový lístek, ovšem coby kuchařka musela uvařit dvě jídla, a ještě připravit moučník.

Nejmladšímu z frekventantů kurzu Nová šance v gastronomii je osmnáct let, nejstaršímu pětapadesát. 
O projektu se dozvěděli buď 
na úřadech práce, nebo 
na webových stránkách Gastronomické akademie Vílanec či portálech najdikurz.cz a dat.cz.

„Adept musí být zdravotně způsobilý a trestně bezúhonný. Před přijetím absolvuje pohovor a po přijetí do kurzu projde i kariérovým poradenstvím. Teprve potom volí mezi konečnou přípravou na posty kuchaře nebo číšníka," konstatovala Vičanová.

Po absolvování získají účastníci osvědčení o profesní kvalifikaci, které je uznávanou částí výučního listu a pro budoucího zaměstnavatele 
v gastronomii je dostačující. Absolventi mohou pracovat nejen v hotelích a restauracích, ale také ve školních jídelnách, nemocničních a dalších stravovacích provozech po celém regionu.

Autor: Jaromír Kulhánek

10.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Je to krásná práce, říká o snovém úvodu trenér Čurda

Vysněné dětské postele

Houby rostou, ale je jich zatím málo

Jihlava – Houbaři se teď z lesů na Jihlavsku vrací domů buď s plným anebo s téměř prázdným košíkem. Houby rostou, ale záleží, zda mají štěstí a hledají ve správné lokalitě.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Jihlava – Výsledek se opakoval. Hokejisté Jihlavy prohráli i na domácím ledě s Olomoucí 1:2. Stejné skóre se totiž v přípravě obou extraligových celků zrodilo i před třemi týdny na Hané. Dukla po bezbrankové první třetině vedla díky Zemanovi, ale o pět minut později srovnal Řípa a na začátku třetí periody udeřil Sundher.

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Humpolec – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Muž ležel na chodbě ubytovny. Pomoci mu nedokázali ani lékaři rychlé záchranné služby.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení