Jihlavskou čtvrť Na Slunci už brzy více zviditelní nový dřevěný poutač ve tvaru vzrostlého stromu, který lidi navede například k důležitým budovám. Cesta k jeho instalaci však není úplně jednoduchá. Původně měl totiž stát na příhodném místě na městském pozemku před lékárnou Na Slunci, tomuto záměru však dali stopku úředníci z magistrátu. Podle jejich vyjádření by překážel při údržbě pozemku a celkově by městský pozemek znehodnotil.

Přibudou další

Poutač se směrovkami, který má lidem posloužit k lepší orientaci ve čtvrti, nakonec bude vztyčen na nedalekém soukromém pozemku. Postupně se po Jihlavě objeví i další dřevěné poutače, jihlavský tesař a památkář Karel Klouda je chce umístit například v lokalitách s poetickými názvy Ráj, Peklo nebo Královský vršek.

„Po domluvě s novým majitelem lékárny Na Slunci jsme tento poutač se sluncem pojali tak, aby propagoval celou čtvrť. Myslím si, že to byl dobrý nápad, dát ho před lékárnu, kde si ho lidé všimnou. Narazili jsme však na byrokracii. Podle mě na původně zamýšleném pozemku mohl klidně stát, ničemu by nevadil. Byl by hned vedle chodníku," řekl Klouda s tím, že poutač nakonec bude mít své místo na jeho pozemku naproti lékárně.

Úředníci z magistrátu jsou však opačného názoru než Karel Klouda. „Lékárnou nám bylo toto zařízení specifikováno jako pevně spojené se zemí. Z pozice vlastníka pozemku v těchto případech nesouhlasíme s umístěním poutačů, protože kromě znehodnocení pozemku se komplikuje i jeho údržba a narůstají náklady. To je velmi nehospodárné," vyjádřila se vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

A dodala, že úředníci postupovali zcela standardně jako v jiných podobných případech. „Odbor povoluje pouze poutače, které se dají snadno odnést a uklidit, například reklama ve tvaru písmene A. Žadatel si může poutač umístit na svou fasádu či pozemek," doplnila Ruschková.

Poutač pro čtvrť Na Slunci je téměř hotový, nyní se připravuje další pro lokalitu v Ráji. „Přes jihlavský magistrát už budu řešit je to, co musím, například zaplacení poplatků a tak. Na umístění poutačů jsem se rovnou domluvil s majiteli soukromých pozemků. Nechápu, že všude jinde se poutače na veřejných prostranstvích povolují, jen v Jihlavě ne," uzavřel Klouda.

ZUZANA MUSILOVÁ