Problém, který se táhne už více než deset let, mají na stole hned tři obce na Jihlavsku. Velký Beranov, Luka nad Jihlavou a Kozlov musí vyřešit, komu bude patřit osada Loudilka kousek za Velkým Beranovem. Ta v šedesátých letech minulého století připadla právě Velkému Beranovu, ke kterému v osadě patří ale jen jedno stavení. Největší část osady Loudilka leží v katastru Kozlova, menší část potom náleží Lukám nad Jihlavou. Obce chtějí tento právní vztah jednou provždy vyřešit.

„Nyní se o osadu staráme my, dáváme lidem popisná čísla, platíme za ně odpady, veřejné osvětlení, ale pokud jde například o stavbu rodinných domů, tak to řeší ty obce, v jejichž katastru se nachází," popsal správu v Loudilce starosta Velkého Beranova Bohumil Kříž. Velkému Beranovu tak chodí daňové příjmy za občana, ale například daně z nemovitostí se dělí mezi tři obce, podle katastru.

Velký Beranov na svém posledním zastupitelstvu koncem srpna rozhodl, že chce Loudilku i nadále spravovat a  udržet ji pod sebou, což by ovšem znamenalo, že musí dojít k úpravám v katastrální mapě. „Prakticky by šlo o směnu metr za metr. Za tu část Loudilky, kterou bychom obcím vzali, bychom jim dali část našeho jiného území," vysvětlil možnost narovnání vztahů starosta Kříž.

Zájem má i Kozlov

A jak se na problém dívají další dvě obce? Podle starostky Kozlova Milady Jiráčkové by Loudilka měla patřit Kozlovu. „Největší část osady patří katastrálně pod nás a i historicky, ještě předtím, než připadla Velkému Beranovu, pod Kozlov patřila," sdělila Jiráčková.

Třetím ve hře o Loudilku jsou Luka nad Jihlavou. „Měli bychom respektovat přání lidí, kteří v Loudilce žijí, a rozhodnout se podle toho, kam je to samotné táhne a na co jsou zvyklí," myslí si starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl.

Anketu mezi lidmi Velký Beranov udělal, v ní se obyvatelé Loudilky vyjádřili jednohlasně. Chtějí i nadále patřit pod Velký Beranov. V osadě, která má patnáct čísel, žije trvale asi třináct lidí, plus další mladé rodiny, které zde nemají trvalé bydliště.

V případě, že se obce mezi sebou nedohodnou, vloží se do jednání krajský úřad. Krajský úřad nyní nechal obcím volnou ruku v tom, aby se v první fázi snažily mezi sebou samy domluvit. V případě, že se domluvit nedokážou, pravděpodobně se Loudilka rozdělí na tři části mezi tři obce.

„Jsme teprve na začátcích jednání, já věřím, že to takto daleko nedojde, a my se mezi sebou dokážeme domluvit. Je to stále otevřené," dodala k problematice starostka Kozlova Milada Jiráčková.

Obce mezi sebou budou v brzké době ještě jednat. Starosta Velkého Beranova naznačil, že celý problém má tři řešení.