Během uplynulého týdne na něm pracovali v Telči zájemci z řad veřejnosti a také amatérští herci pod vedením Jakuba Škrdly, herce Horáckého divadla Jihlava. To, co se jim povedlo nacvičit, předvedli veřejnosti během pátečního a sobotního večera. Spolu se Škrdlou byl hlavní postavou představení jeho kolega z divadla Stanislav Gerstner.

„Je to další scénka, kterou nevidíme a ani nic neslyšíme,“ stěžovali si několikrát diváci během téměř dvouhodinového představení. V pátek po setmění se jich totiž sešlo asi pět set na telčském náměstí Zachariáše z Hradce, kde se před zaparkovanou maringotkou odehrál úvod představení. Poté se průvodem pokračovalo Telčí a tak dění viděli hlavně diváci, co se drželi vepředu.

Začátek představení před maringotkou patřil dětským hercům, kteří tam recitovali z knížek. Poté odběhli za paní s kolem herečkou Evou Čurdovou. Ta je spolu s diváky odvedla z náměstí k nedaleké lávce přes Ulický rybník. Cesta tam vedla uličkou U Masných krámů, kterou zdobily nejen citace o klaunech promítané pomocí stínů na fasády domů, ale také krátké herecké výjevy. Před lávkou na diváky čekala první zastávka s další scénkou. Během večera jich viděli hned několik. Museli ale ujít trasu vedoucí z náměstí, přes lávku, podél rybníka až téměř ke skleníku v Zámecké zahradě, kde stálo velké šapitó.

Offroady u Pístova.
Terénní vozy v září opět rozryjí pístovské mokřady

„To přeskočíš, neboj se, rozběhni se a skákej,“ takto se hecovali diváci mezi s sebou, když chtěli přeskočit potůček v Zámecké zahradě, aby se dostali na lepší místo, ze kterého by lépe viděli a slyšeli. Sledování děje jim navíc znepříjemňovali i všudypřítomní komáři.

Publikum nejvíc rozesmála scénka dvou rybářů, kteří se hádali při rybaření. První stál na břehu a druhý se objevil ve křoví rybníka. Jeden křičel lámanou francouzštinou „To je moje ryba.“. Druhý mu odpovídal anglicky, že ryba je jeho. Nakonec rybu velkých rozměrů z vody vytáhl muž, co se nebál pro ní skočit do vody.

Diváky často bavilo i to, jak si lidé mezi sebou popisovali, co vlastně vidí. „Tamti herci oblečení od hlavy k patě v černém oblečení dělají, že tam jakoby nejsou,“ vysvětlovali rodiče dětem technické pomocníky při jedné ze scének.

Cvičení Ample Strike.
Nad krajským městem se budou brzy cvičit vojáci

Celé představení bylo založeno na poetičnosti a především na vizuálnosti vzpomínek starého cirkusového principála se zvukovou kulisou pěti hudebníků. V představení se moc nemluvilo, když už účinkující měli říct nějaký text, tak mluvili anglicky, italsky a hlavně francouzsky. Role naštvané Francouzsky, která se svou dcerou hledá svého nevěrného muže patřila Evě Decroix. Známé jihlavské advokátce, tedy neherečce. V roli jejího manžela vystupoval herec Jakub Škrdla. Právě řev Francouzsky ukončoval jednotlivé scénky a diváci tak věděli, že můžou pokračovat dál v cestě. Vedoucím mužem v čele divácké skupiny byl do představení zapojený Petr Píša.

Vrcholem večera se stala poslední scénka pod šapitó v Zámecké zahradě. Stanislav Gerstner při ní přestavil cvičené blechy. Ty uměly nejen skákat dvojitá salta, ale i houpat se na houpačce. Během večera diváci viděli ještě při stínovém divadle koně a jedna z malých aktérek si s sebou nosila živého pejska. Blechy tak zakončily páteční putování a diváci za něj aktéry odměnili dlouhým potleskem.