Další obce na vodovod stále čekají. „Pitné vody bude dost, ale měli bychom s ní začít šetřit," konstatoval starosta Vlastimil Marušák.

„Mnoho lidí se mě ptá, jak je na tom příprava na výstavbu dalších vodovodů v okolí Jeníkova. To, že je přivedena voda do Kobylí Hlavy a připraven přípojný bod pro Chrtníč, je sice hezké, ale ještě mnohem více práce zbývá," podotkl na úvod starosta Vlastimil Marušák.
Vodovod pro Vrtěšice a Sirákovice a přípojný bod pro Spytice má již stavební povolení, dokonce proběhla i soutěž na zhotovitele a je vybrána stavební firma, se kterou bude v brzké době podepsána smlouva.

„Podali jsme žádost o dotace na Ministerstvo zemědělství, zatím postupujeme hodnocením a nebyli jsme vyřazeni. Pokud nebudeme úspěšní, pak je možnost na začátku příštího roku požádat opět o krajskou dotaci, případně postavit vše za peníze města, protože vysoutěžená cena je velmi výhodná," upřesnil starosta.

Další vodovody

V každém případě radnice v Jeníkově udělá vše pro to, aby se stavět začalo v příštím roce.

„Vodovod pro Římovice a Budku má již územní souhlas, který nabyl právní moci. U vodovodu a kanalizace pro Stupárovice územní řízení probíhá. Zde chceme žádat o dotace z Evropské unie. Žel díky skvělému nápadu Ministerstva životního prostředí budeme v této fázi muset podepsat smlouvu se společností Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod (VaK o změně stavebníka a stavební povolení bude vydáno už pro VaK," vysvětlil starosta.

Právě VaK bude muset požádat o dotaci na tyto dvě akce. „Hned na začátku roku bychom měli vědět, zda jsme byli úspěšní, a pokud ano, i tyto dva vodovody a jedna kanalizace se začnou stavět v příštím roce. Pokud tedy vše bude dokonalé, budeme již příští rok mít vyřešené kromě Budek a Chloumku snad všechny části Jeníkova," podotkl starosta Marušák.

Málokdy je ale vše dokonalé, jak zdůraznil jeníkovský starosta, bylo by zřejmě na čase, aby, s ohledem na stále častější vedro a sucho, začaly domácnosti s pitnou vodou mnohem lépe hospodařit.

„Už několik let zpětně jsme si zvykali na to, že počet dnů, kdy je teplota blízká třicítce nebo ji dokonce převyšuje, je stále vyšší. Následkem toho občas někomu v Římovicích, Kobylí Hlavě nebo v dalších vesnicích vyschla studna. Nebývalo to ale na dlouho a byly to spíše ojedinělé případy. Jenže v minulém roce těch dnů bylo nějak hodně. A tak v září přišli lidé ze Sirákovic, že už se to nedá vydržet. Že prostě nemají vodu, musejí se mýt mimo domov, prát si mimo domov a na vaření si vodu vozit. A tak jsme přistavili do Sirákovic cisternu. Asi týden na to se ozvali z Kobylí Hlavy. Do Sirákovic jsme vodu přestali vozit o Vánocích," popsal starosta Marušák neustálé problémy s pitnou vodou na Jeníkovsku.

Před nedávnem nechala jeníkovská radnice přistavit cisternu i do Vrtěšic, na začátku září volali ze Sirákovic, že voda už znovu dochází i tam.

„Myslím, že to první, co by nás mělo zajímat, je, jestli to, co se děje, je mimořádný výkyv, nebo jestli je to trend. Všechna fakta žel mluví pro to, že to je trend, tedy, že sucho je něco, co bude stále běžnější a častější, a to právě v místě, ve kterém žijeme," povzdechl si starosta.

Tropických dnů bude zřejmě přibývat, bude méně dnů se sněhovou pokrývkou, bude méně mírných, dlouhotrvajících dešťů. „Hladina spodní vody bude i nadále klesat, voda v půdě se nebude doplňovat. V důsledku toho se bude zvyšovat tlak na hospodárné nakládání s pitnou vodou, na důsledné čištění odpadní vody a především bude nutné zajistit zásobování pitnou vodou pro všechny obce. Domnívám se, že vesnice, která nebude mít vodovod, se začne vylidňovat a postupně zanikne," nastínil starosta chmurnou budoucnost.

Vodou je třeba šetřit

Proto také snaha přivést vodovod do obcí v okolí Jeníkova není jen aktivitou Golčova Jeníkova.

O vodovod se snaží také v Hostovlicích, připojením z Jeníkova, stejně jako v Podmokách. Ve Spyticích by se k vodovodu mohli dostat prodloužením řadu ze Sirákovic, možnost prodloužení vodovodního řadu z Kobylí Hlavy nyní mají i v Chrtníči. „Naštěstí se v letošním roce i díky suchu v okolí Jeníkovska povedlo získat asi 100 milionů korun z Evropských fondů na projekt Vodovodů a kanalizací Havlíčkův Brod na posílení vodovodního řadu ze Želivky směrem na Havlíčkův Brod a k nám. Takže pitné vody bude dost. Každému ale velmi doporučuji, aby zadržoval dešťovou vodu, aby měl na zalévání vodu odjinud než z kohoutku," zdůraznil Marušák.

Takovým příkladem může být obec Okrouhlice, kde už od jara platí striktní zákaz zalévání zahrádek pitnou vodou a vládne regulované napouštění bazénů. Protože obyvatelé obce ale zákazy nerespektovali, bude se v Okrouhlici voda od ledna příštího roku poměrně výrazně zdražovat.