Další ročník Tříkrálové sbírky je minulostí. V těchto dnech se počítají peníze z jednotlivých pokladniček a už teď je jasné, že sbírka byla na mnoha místech úspěšnější než loni. Průběžný výsledek sčítání peněz z oblasti, kterou zaštiťuje jihlavská Charita, zatím ukazuje necelých 775 tisíc korun. Konečná suma bude známá asi za dva týdny.

„Během sbírky se neobjevily žádné větší komplikace. Jen ve Slavonicích se objevili falešní koledníci, kteří zneužili důvěřivosti lidí. Mám informace, že se jim nějakou částku podařila vybrat. Když jsme se o podvodnících dozvěděli, upozornili jsme na to místní, a ti si pak dali pozor," uvedl koordinátor Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu Jihlava (OCHJ) Roman Mezlík a dodal, že pravost koledníků se dá snadno ověřit podle průkazky a pokladničky.

Až na tyto drobné problémy však Mezlík Tříkrálovou sbírku v oblasti hodnotí jako velmi úspěšnou. To dokládají i aktuální čísla, která jsou uvedena na webových stránkách OCHJ. „Ještě se budou počítat peníze z pokladniček z větších měst – z Třeště, Telče nebo Jihlavy. Většina střediskových obcí na Jihlavsku, Dačicku a Slavonicku už je ale sečtena," doplnil Mezlík.

Například na Dačicku lidé přispěli 274 342 korunami, dali tedy o 23 819 korun více než v roce 2013. V Dolní Cerekvi tento rozdíl činil téměř jedenáct tisíc a v Brtnici více než osm tisíc korun.

„Tento výsledek je dán souhrou více okolností. Po Brtnici a okolních vesnicích totiž tentokrát chodilo více skupinek koledníků, prošli tedy více míst. Roli asi hrálo i to, že lidé byli více doma a třem králům otevřeli. Já sám jsem zajišťoval chod sbírky ve Střížově. Díky patří všem, kteří přispěli," řekl brtnický starosta Stanislav Jirků.

Jihlavská Charita by chtěla především přispět na provoz charitních pečovatelských služeb v regionu a usnadnit tak život seniorům a lidem 
se zdravotním znevýhodněním, kteří nutně potřebují pomoc druhé osoby. Část výtěžku poputuje i do charitního centra Domovinka Dačice. To poskytuje sociální služby lidem se zdravotním postižením z regionu a okolí, provozuje šatník pro sociálně potřebné a v Mateřském centru dává zázemí rodičům s dětmi.

„Připravujeme také investiční akci spojenou se vznikem centra pro sociálně znevýhodněné v Jihlavě nebo například zahájení provozu nových služeb pro seniory a pro děti a mládež v Lukách nad Jihlavou," vyjmenoval Mezlík. Z Tříkrálové sbírky by mohly být podpořeny i další projekty: Bárka – Charitní domácí hospicová péče Jihlava, Centrum primární prevence Vrakbar a Centrum U Větrníku. O účelném rozdělení výtěžku na jednotlivé záměry bude rozhodovat tříkrálová komise na základě předložených projektů.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří vlídně přijali koledníky a přispěli do jejich pokladniček. Stejné díky patří 
i samotným koledníkům, kteří nám pomohli. Získané prostředky budou použity pro přímou pomoc potřebným 
a přispějí k udržení a k rozvoji sítě sociálně zdravotních služeb v našem regionu," uzavřel Mezlík s tím, že loni Tříkrálová sbírka vynesla 1 191 224 korun.

ZUZANA MUSILOVÁ