Druhá říjnová sobota přinesla ideální větrné podmínky pro další ročník Drakiády. „Všichni závodníci, kteří se v tomto vichru zúčastní, dostanou odměnu,“ předeslala a poukázala na počasí ještě před startem organizátorka Ivana Melounová z jihlavského domu dětí a mládeže.

Bývalé kino v Telči prochází postupnou rekonstrukcí.
Bývalé telčské kino po rekonstrukci ožívá. V sobotu tam bude zábava

V několika věkových kategoriích porotci hodnotili třiatřicet soutěžících s draky. V nejmladší kategorii soutěžily děti do 6 let, do té nejstarší se naopak mohli přihlásit lidé až do 99. „Posuzujeme, jak jsou draci vysoko, který z nich je nejvýš a jak dlouho se ve vzduchu udrží,“ popsala kritéria Melounová. „Ocenění dostanou kromě diplomu také menší ceny, jako jsou sladkosti, puzzle, fixy nebo pastelky,“ přiblížila organizátorka.

Draka vyrobili svépomocí

S vlastnoručně vyrobeným drakem soutěžil také Aleš Průcha se svým sedmiletým synem Matějem. „Draka jsme vyráběli ze špejlí a papíru, uvázaný je na zednické šňůře. Taťku Šmoulu jsme na něj malovali celý víkend,“ poukázal na jedinečný vzhled draka Průcha.

Přestože se Drakiády zúčastnili vůbec poprvé, má Aleš Průcha se stavěním draků zkušenosti z dětství. „Dělali jsme je jako kluci, tenkrát se totiž nedali koupit. Mít draka byla taková modelářská prestiž. Chodili jsme s nimi létat na cvičák, ten byl na místě dnešní nemocnice,“ zavzpomínal.

Že výrobu draků bravurně ovládá, se nakonec ukázalo i při vyhlašování cen. Drak, který měl na těle namalovaného Taťku Šmoulu, skončil ve své kategorii na prvním místě.

PETR VYBÍRAL