Co se tehdy stalo. Mládě čápa při kroužkování vypadlo z hnízda a svůj pokus o let nepřežilo. Kroužkování se ujal zkušený zoolog Aleš Toman z Jihlavy, který spolupracuje s Českým svazem ochránců přírody a je dlouholetým a zasloužilým členem České společnosti ornitologické (ČSO).

ČSOP se v prvé řadě ohrazuje proti prohlášení mluvčího SMJ Martina Málka. „Jeho výrok o tom, že ochránci přírody svým neodborným zásahem čápa v podstatě zabili je zavádějící. Nejednalos e o akci ČSOP. ČSOP v Jihlavě v roce 2013 pouze instaloval na komín SMJ rošt a základ hnízda. Kroužkování ptactva neprovádíme,“ prohlásil Miloslav Bartoš, předseda ČSOP Jihlava.

Dále se ohrazuje i proto tomu, že čápa měl na starost ČSOP pod vedením Aleše Tomana. „Pan Toman není členem ČSOP, ale úzce s ním spolupracujeme při akcích k ochraně přírody. Víme, že se jedná o člověka s odborným vzděláním, odbornou praxí, s úspěchy, s ochotou se kdykoli zapojit do aktivit spojených s ochranou přírody a to bez ohledu na svůj osobní čas,“ dodal Bartoš.

Ilustrační foto
Provozovatele pošty v Mrákotíně nenašli a tak hledají dál


Dále ochránci na obranu Tomana dodávají, že se dlouhodobě zabývá ochranou přírody, živočichů a péčí o přírodu. Svými aktivitami zachránil nejméně stovky, možná i tisíce živočichů včetně řady ptáků. „nyní chtěl zkontrolovat čápy na hnízdě, které sám čápům pomáhal připravovat, měl tedy dobrý úmysl a došlo k neštěstí,“ okomentoval Bartoš.

ČSOP nechce tímto prohlášením nic zlehčovat, ale nehody se podle nich stávají, selhání člověk nelze vyloučit a ne vždy jsou u těchto případů média. „Distancujeme se od honu na domnělého zločince, je snadné neověřenými a emotivně zabarvenými výroky dehonestovat kohokoli, bez ohledu na pravdivost a úplnost předložených informací,“ uzavřel Bartoš.

Jako první budou nový most využívat řidiči autobusů, kteří přes něj převezou cestující už v září.
Práce na Měšínském mostu se protáhnou až do října