„Jde o mezinárodní tréninkový program v rámci aktivit zemí Visegrádské čtyřky. Je určený pro specialisty z řad památkové péče, představitele kulturních institucí a nevládních organizací, kteří jsou zapojeni do ochrany památek," vysvětlila tisková mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Ilona Ampapová.

Každý rok je mezinárodní letní škola pořádána v jiné zemi Visegrádské čtyřky. Tu letošní, na území Česka, zajišťuje Ministerstvo kultury ČR a NPÚ. „Ještě před příjezdem do Telče účastníci navštíví Olomouc, kde si prohlédnou historické centrum města. V Kraji Vysočina jsou naplánovány výjezdy účastníků na Zelenou horu, do Žďáru nad Sázavou a do Třebíče," doplnila informace Ampapová.

Součástí programu Mezinárodní letní školy památkové péče budou diskuse s představiteli samosprávy, církví a památkové péče na téma správy a ochrany statků Světového dědictví UNESCO. Účastníci letní školy se zaměří i na činnost informačních center v daných lokalitách. V Telči proběhne hlavní část programu, včetně workshopů a závěrečného vyhodnocení.

„Jsem velmi ráda, že tato akce mezinárodního významu probíhá právě v Telči a že se na ní naše pracoviště podílí. Kraj Vysočina se může pochlubit největším počtem památek zapsaných na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, a to třemi," dodala ředitelka územního odborného pracoviště NPÚ v Telči Martina Veselá.

ZUZANA MUSILOVÁ