VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ode středy lze koupit pečivo s jistotou, zda je čerstvé či ne

Jihlavsko - Podle ředitele jihlavské pekárny Lapek označení uškodí především velkým řetězcům.

1.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Ode středy by se spotřebitelé měli dozvědět, o jaký kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů.

Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením rozmrazeno nebo ze zmrazeného polotovaru. S označováním počítá i jihlavská pekárna Lapek. „V našich prodejnách, kde máme pícky, se zákazníci s označením určitě setkají. Myslím, že nám to neuškodí, protože my z předpečeného těsta neděláme. Uškodí to velkým řetězcům, ty mají všude hesla jako čerstvě z naší pekárny, ale dovedete si představit tu čerstvost," řekl ředitel pekárny Lapek Stanislav Křemen s tím, že takové označení by nemělo být jen u pečiva, ale například také u masa.

Různé složení

Podle Občanského sdružení spotřebitelů TEST, který vydává časopis dTest, se rozdílně připravované typy výrobků liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. „Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla," vysvětlil vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Čerstvým pečivem může být nyní označen jen ten výrobek, který bude umístěný na trh do 24 hodin po upečení. „Zákazník bude mít informaci pro rozhodnutí, zda si koupí klasický čerstvý výrobek od českých pekařů, nebo dá přednost většinou výrazně dražšímu výrobku dopečenému v obchodě ze zmrazeného polotovaru," uzavřel Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

Autor: Dana Křížková

1.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografování klubu FC PSJ Vysočina Jihlava z 24. července.
35

Cíle Vysočiny? Klidný střed tabulky a lidi na tribunách

Svým svěřencům nemá trenér Petr Vlk (za hráči první zprava) za minulou sezonu co vytknout.

Dukla poprvé vyjela na led. I s posilami

Řídil přes zákaz a navíc byl pod vlivem pervitinu

Jihlava – Ze spáchání trestného činu a přestupku je podezřelý třicetiletý muž z Jihlavy. Přes uložený zákaz usedl za volant a navíc byl pod vlivem drog.

Ohně a železa se nebojí. Učí se bušit do kovadlin

Kněžice – Stát se opravdovým kovářem a proměnit kus železa v něco krásného. To se učí děti na Kovářském táboře v ekocentru Chaloupky Kněžice. Tento tábor se tam konal už počtvrté. Letos kvůli velkému zájmu musely být vypsány dokonce dva běhy.

Žena nedbala na školní docházku syna. Chyběl 250 hodin

Jihlavsko - Případ záškoláctví se dostal do hledáčku policie. Šestnáctiletý žák ze základní školy v obci nedaleko Jihlavy nechodil dlouhodobě do školy.

Nejprve dali zákaz, teprve nyní začali řešit povolení

Rančířov – Vedení Rančířova v minulém týdnu osadilo místní komunikaci směrem ze vsi k přilehlému lomu zákazovou značkou pro motorová vozidla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení