Při středečním zahájení výstavy fotografií Tváře uranu to v Polné řekla Marie Vencová z brzkovského spolku Naše budoucnost bez uranu. Spolek už plánuje další akce.

Letáky chtějí členové spolku dostat do schránek obyvatel v sídlech kolem Brzkova. „Chtěli bychom informovat lidi o vývoji kolem otevření uranového dolu a také o věcech, které otevření uranového dolu přináší," uvedla Vencová.

Do konce roku by se měly v Polné a v Přibyslavi uskutečnit besedy, spolek na ně pozve i zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Výstava fotografií Václava Vašků přibližuje dopady těžby uranové rudy v Česku. Fotografie jsou v průchodu knihkupectví na polenském Husově náměstí. Vystaveny tam budou do konce října.

Spolek Naše budoucnost bez uranu byl založen poté, co se letos na jaře v médiích objevily zprávy o tom, že MPO zvažuje zahájení těžby uranové rudy u Brzkova. Státní podnik Diamo teď těží uran v Rožné na Žďársku, zásoby rudy tam ale docházejí. U Brzkova by měla těžba zaměstnávat stovky horníků asi šestnáct let. Studii proveditelnosti využití brzkovského ložiska by měla vláda projednat na podzim.

Petici proti těžbě podepisovali lidé od konce června. Na pochodu proti uranu, který se v Brzkově konal 7. září, se sešlo kolem 150 lidí. Starostové Brzkova, Věžnice, Přibyslavi a Polné společně se spolkem podepsali Memorandum pro budoucnost bez uranu. Proti záměru se zatím nepostavila krajská rada, která v červenci schválila návrh aktualizace Politiky územního rozvoje ČR, obsahující vymezení plochy a stanovení územních podmínek těžby uranu jižně od Přibyslavi.