Hlásné trouby starostů. Tak se někdy říká novinám, které vydávají radnice menších měst. Toto už ovšem platit nebude, protože s prvním listopadem vstoupila v platnost novela tiskového zákona, která zajišťuje opozici prostor v radničním tisku. Ten dosud povinně neměla, záleželo vždy na libovůli vydavatele, zda příspěvky opozice zveřejnil.

Podle starostů menších měst se ovšem situace příliš nezmění. Prostor dávali opozici už předtím a nikdy s tím prý problém nebyl. „My jsme apolitičtí, necenzurujeme příspěvky čtenářů, pouze redakční rada dohlíží na to, aby článek vyšel bez gramatických chyb," vysvětlil princip fungování radničního periodika v Brtnici starosta Stanislav Jirků.

Pouze prý před nedávnými volbami si politické strany na předvolební agitaci musely zaplatit inzerát. S novelou tiskového zákona však mít problém v Brtnici nebudou. „Kdo si chtěl dát článek, ten si ho dal. Samozřejmě dbáme na to, aby se v článcích neobjevovaly vulgarismy, nikoho to neuráželo a nešlo o vyložené bludy," doplnil pro úplnost k tématu radničních zpravodajů první muž brtnické radnice.

Ani v Polné nebudou mít s novelou zákona problém, i když se starosta Jindřich Skočdopole brání rozdělování v komunální politice na koalici a opozici. „Kdo chce zveřejnit názor, tak ho může zveřejnit. Samozřejmě musí být pod článkem podepsaný. Takže u nás se novelou nic nemění, bude to fungovat tak jako dosud," poznamenal starosta Jindřich Skočdopole.

To v Jihlavě se zřejmě na situaci budou muset připravit. V minulosti opozice prostor dostávala, ale před více než šesti lety byla rubrika v Novinách jihlavské radnice zrušena.

V minulosti byla v novinách strana či dvoustrana určena k vyjádřením zástupců všech stran k aktuálním tématům. Proč byla zrušena, vysvětlil mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. „Byly problémy s včasným doručováním příspěvků, s odchylováním od témat a podobně. Z prostoru pro opozici se tak stalo kolbiště pro vyřizování účtů," poznamenal ke zkušenostem z minulých let Radek Tulis.

Některé příspěvky prý byly také dlouhé, takže se redakčně musely krátily, s čímž pak byly prý také problémy. „Když jsme zkrátili, tak nám bylo například vyčiněno, že jsme vypustili něco důležitého," popsal mluvčí radnice.

Novelu zákona prý ovšem budou respektovat a zařídí se podle ní. „V radničním periodiku vyčleníme pro politické strany a uskupení prostor," uzavřel téma Tulis s tím, že podle jeho názoru nemá radniční tisk sloužit primárně k vyměňování názorů různých skupin, ale má především informovat o demokratických rozhodnutích zastupitelstva a rady města.

Občanské sdružení Oživení, které se do diskuse o prostoru opozice v radničních novinách zapojilo, v průzkumu z roku 2007 zjistilo, že v 72 procentech radničních listů se objevovaly články místních politiků, které byly v souladu s postoji radnice. Pouze deset procent periodik nabízelo alternativní politické články. Jen čtvrtina periodik poskytovala prostor pro dopisy občanů, většinou ale jen pro souhlasná vyjádření s postoji radnice.