Jeden z jeho bývalých pacientů sepsal internetovou petici, v níž nesouhlasí s jeho nuceným odchodem. Požaduje, aby vedení jihlavské nemocnice vytvořilo podmínky pro jeho návrat.

Momentálně je pod peticí čtyři sta podpisů. Jedním ze signatářů je také ředitel telčské polikliniky Jan Řičánek. „Kvality kolegy Procházky jsou nezpochybnitelné. Jako ředitel Polikliniky Telč bych se nedokázal ani k uklízečce zachovat tak jako vedení jihlavské nemocnice. Jsem zdrcen a pobouřen současně," uvedl Řičánek na webové stránce petice.

ZACHRÁNIL JIM ŽIVOT

Tuto petici svým podpisem z velké části podporují Procházkovi pacienti. „Podepisuji, protože Procházka zachránil život mému synovci a nezaslouží si být takhle sprostě vyhozen," napsala zdravotní sestra Karla Netolická z Velkého Meziříčí.

Lidé také často vyzdvihují fakt, že se jedná o uznávaného lékaře s dlouholetou praxí, kterého by se nemocnice neměla vzdávat.

„Chování vedení nemocnice není adekvátní vůči obsazenosti personálu a neustálých podstavů jak řadových sester, tak i doktorů. A propustit doktora s takovou kvalifikací a zkušenostmi není možné pochopit," vyjádřil se s podpisem petice Martin Holý z Jihlavy.

Za celou kauzou stojí sloučení dvou samostatných oddělení jihlavské nemocnice. Od prvního února se totiž spojila chirurgie 2 (traumatologie) a ortopedie. Nové oddělení teď nese název Ortopedicko – traumatologické oddělení.

Z bývalé ortopedie přešel do vedení nového oddělení primář Tomáš Lena, dále zástupce a vrchní sestra. Dle slov ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva ze sloučení budou mít prospěch nejen pacienti, ale i lékaři obou oddělení.

Velev si od sloučení slibuje také lepší organizaci v péči o nemocné s úrazy i neúrazovými onemocněními pohybového aparátu. Dle jeho slov změna rozšíří medicínské obzory lékařům i ostatnímu personálu.

„Ukončení spolupráce s doktorem Procházkou bylo dohodou. Jeho odborných zkušeností si vážím a daná organizační změna byla mým manažerským rozhodnutím ve prospěch zlepšení péče o pacienty," zdůvodnil své rozhodnutí ředitel Velev.

Uvedl také, že se nebrání diskusi se signatáři nad vzniklou peticí. „Bohužel, pokud jsem nabízel takový pohovor na sociálních sítích, byl jsem vždy odmítnut," dodal Velev.

„Sloučení ortopedickéhoa traumatologického oddělení, bylo mým dlouhodobým záměrem. Je to trend, který již před lety v Evropě proběhl, včetně odborné diskuse, která je dnes již vyřešena. Namátkou mohu uvést Německo, Británii, Španělsko a další. Ostatně se tímto směrem vydala i některá významná fakultní pracoviště v České republiky," uvedl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Jiří Šindelka z Jihlavy, který je autorem petice, vyzývá i vedení Kraje Vysočina jako zřizovatele jihlavské nemocnice, aby se vzniklým problémem zabývalo. „Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, o petici oficiálně neví. Nemůže se k ní tedy vyjádřit," sdělila hejtmanova asistentka Renata Krupičková. Jihlavský deník oslovil rovněž doktora Jana Procházku, aby se k celé záležitosti vyjádřil. Jeho odpověď se ale nepodařilo do uzávěrky sehnat.

ZUZANA RODOVÁ