Do akce s názvem Rozsviťme Českou republiku se zapojili místní politici, zdravotníci, podnikatelé a další sympatizanti. Slunečnice jsou totiž symbolem naděje. A cílem sdružení je zlepšit péči o pacienty s těžkou diagnózou.



„Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění, při němž imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu a poškozuje obaly nervových vláken. Jedná se o nejčastější neurologické onemocnění vedoucí k trvalé invaliditě. Nemocní s touto chorobou potřebují celkový léčený přístup, tedy medicínskou a farmakologickou léčbu, rehabilitaci i psychosociální přístup,“ sdělil lékař Radek Ampapa z jihlavského MS centra, který se pacientům s roztroušenou sklerózou intenzivně věnuje.

Jitka Večeřová, vedoucí jihlavské Rosky, ocenila finanční podporu, která do organizace putuje především z kasy jihlavské radnice. „Za jejich přispění si můžeme dovolit pronajmout bazén na rekondiční plavání, nakoupit materiál na pracovní terapii nebo uspořádání jednodenního výletu pro pacienty s roztroušenou sklerózou,“ přiznala Večeřová.

Pacientům s touto diagnózou pomáhá také nadační fond Impuls. Ten už věnoval prostřednictvím různých projektů, jedním z nich je i projekt Rozsviťme Českou republiku, za poslední tři roky pacientům v Jihlavě přes 90 tisíc korun.