Otevřený dopis adresovaný řediteli jihlavského pivovaru Zdeňku Křivskému se rozhodl zaslat Libor Forman, stěžovatel na hluk koncertů pořádaných právě pivovarem. Nelíbí se mu postup pivovaru, který minulý čtvrtek na vlastní žádost povolal měřiče hluku, a to v době, kdy pořádal koncert.

Podle vyjádření pivovaru žádal obchodní ředitel Libora Formana, zda by požádal krajskou hygienickou stanici o měření hluku ve svém bytě. „Kulturní léto prozatím nikdo neměřil, a chtěli jsme tedy vědět, zda a případně o kolik budou překročeny limity právě v bytě stěžovatele," vyjádřila se za Pivovar Jihlava Eva Vařejčková z oddělení marketingu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o ryze obchodní aktivitu Pivovaru Jihlava, odmítl jsem tuto jednorázovou akci v mém bytě," reaguje na návrh pivovaru v otevřeném dopise Forman.

„Neskrývám své zděšení nad tím, že ve čtvrtek byl na chodníku před okny do mého obývacího pokoje okázale vztyčen stožár do výše druhého nadzemního poschodí, na kterém byl umístěn mikrofon. Nevím, proč před okna mého domu, ale mohu vás ujistit, že pokud vám šlo o to, upozornit, která okna že má stěžovatel Forman, tak jste byl veli- ce úspěšný," pokračuje Libor Forman.

Podle zjištění jihlavského pivovaru však byly stožáry s mikrofony umístěny ve stejné výšce v obou ulicích Vrchlického a Mahlerova.

„Tyto ulice jsme vybrali z důvodu pravděpodobné největší hlukové zátěže. V žádném případě proto, abychom zdiskreditovali pana Formana nebo kohokoli jiného. Měření prováděla akreditova- ná firma s mnohaletými zkušenostmi, která postupuje v souladu s platnou legislativou," řekla Vařejčková.

Měření hluku u zdravotního ústavu si ve čtvrtek objednal sám Pivovar Jihlava.

„Na měření má pivovar řádnou objednávku, smlouvu a osvědčení o akreditaci. Za tuto službu zaplatí 14 950 korun plus DPH. Na rozdíl od pana Formana, který si tuto službu může objednat kdykoliv a zadarmo. Tím reagujeme na poznámku pana Formana, že zneužíváme peníze daňových poplatníků," dodala Eva Vařejčková.

Důvodem, proč se jihlavský pivovar rozhodl hluk měřit, je podle něj snaha o řešení problému. „Rádi bychom v pořádání kulturních akcí pokračovali, ale zároveň nechceme překračovat hlukové limity," informovala Vařejčková.

Zdravotní ústav hluk měřil na třech místech v ulici Mahlerova, Vrchlického a také přímo u zvukaře. Jedná se o místa, kde je předpokládaný hluk nejvíce zatěžující. Výsledky budou známy během sedmi pracovních dní.

Po konzultaci s odborníky pivovar přistoupil k několika opatřením. „Celé jeviště jsme otočili. Zvuk bude směřovat k Manažerské akademii a zimnímu stadionu, kde trvale nikdo nebydlí. Vpravo od křižovatky je prostor chráněn velkými billboardy, které zvuk částečně utlumí," přiblížila Vařejčková. Mimo to bude mít podrobné výsledky měření i zvukař, takže z nich bude moci do budoucna vycházet a zvuk částečně korigovat. Pivovar také nejbližší sousedy dopisem požádá o zpětnou vazbu, zda opatření pomohla.

Tento čtvrtek v Pivovarské restauraci vystoupí mladá punkrockové kapela Vzhůru a níž z Třeštice a jihočeská formace Led Zeppelin Southem, čerpající výhradně z repertoáru Led Zeppelin.

DANA KŘÍŽKOVÁ