VYBERTE SI REGION

Pivovary na Vysočině: Roste zájem o speciality

Vysočina – Třináct pivovarů vaří na Vysočině téměř sto druhů piva. Zavedení producenti rozšiřují nabídku o speciální piva, vyrůstají nové minipivovary.

30.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Bezmála stovku půllitrů by si nyní musel nachystat ten, kdo by chtěl připravit ochutnávku produkce pivovarů z Vysočiny. Pivovarnictví, které má v regionu velkou tradici a které utlumila centralizovaná socialistická velkovýroba, opět nabírá dech.

Mezi zavedené regionální pivovary z Humpolce, Havlíčkova Brodu, Jihlavy a Pelhřimova se tlačí producenti z Chotěboře. V čele s Dalešicemi se navíc s nebývalou intenzitou hlásí o slovo i takzvané minipivovary. Vytrvá-li současný trend, pak možná není daleko doba, kdy bude mít každé městečko opět své pivo. „V posledních dvou třech letech lze pozorovat příklon poměrně velké části konzumentů k regionálním pivům a  specialitám. Více se pijí třeba kvasnicová a pšeničná piva, piva typu Ale, kouřová piva a další speciality. A to je prostor hlavně pro malé pivovary," říká předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Lidé chtějí své pivo

„Příklon spotřebitelů k poctivě vařeným pivům z menších pivovarů je zřejmý. Lidé zjišťují, že regionální piva často předčí piva vyráběná nadnárodními společnostmi a bývají i levnější," potvrdil Miloš Vostrý, obchodní ředitel jihlavského pivovaru Ježek. „Roste také obliba speciálních a kvasnicových piv. U našich značek vzrostl podíl těchto piv za poslední tři roky téměř šestkrát," dodal Vostrý.

Jeho slova potvrzuje i Aleš Poul z jihlavské pivotéky U zeleného muže. „Na piva z regionu se lidé ptají. Často si nechají doporučit speciály; je znát, že chtějí něco neobvyklého," popsal Poul.

Podle Erlicha bude většina konzumentů stále vyhledávat spodně kvašené ležáky plzeňského typu, ale rozhodně je šance i pro ty producenty, kteří se chtějí vrátit k pozapomenuté tradici českých pšeničných piv, nebo vaří podle importovaných receptur. „Kvalita piva obecně roste a kdo dokáže zaujmout dobrým pivem, ten se neztratí," komentoval.

Speciály lze kromě osvědčených klasických desítek, jedenáctek a dvanáctek najít ve výrobním programu všech pivovarů na Vysočině. Větší producenti jsou však opatrnější a u většiny z nich převládají klasická piva. „V malém pivovaru si mohou experimenty dovolit snáz. Na druhou stranu je u zavedených piv jistější, jakou dostanete kvalitu," soudí Erlich.

Malí nestačí vařit

Na Vysočině však nemají, co do kvality, zřejmě potíže ani nejmenší pivovary. Z většiny z nich zní: Nestačíme vařit. „Poptávka je vynikající. Momentálně hlavně díky letní sezóně a pivním festivalům vaříme s využitím sto procent kapacity, a přesto nám pivo schází," popsala Kamila Gebrtová z jihlavského Radničního právovárečného pivovaru. „Stále se zvedá zájem maloodběratelů, ale i provozovatelů restaurací," uvedl Bohdan Vítek z velkomeziříčského pivovaru Jelínkova vila.

Posledním spuštěným pivovarským provozem v kraji je třebíčský Podklášterní pivovar. Provoz, který od začátku sází na neobvyklá piva, zde spustili teprve v květnu. „Od začátku je silná poptávka, pivo lidem chutná a jezdí i řada turistů," popsal jednatel Juraj Urbančík.

Většina větších i malých pivovarů umožní návštěvníkům nahlédnout přímo do výroby. „Nabízíme také víkendové zážitkové vaření piva, různé pohoštění pro skupiny i jednotlivce. Od prosince, kdy byl rekonstruovaný pivovar otevřen, jsme měli více než tisíc návštěvníků," popsal František Marek z klášterního pivovaru v Želivě.

Producenti z Vysočiny se snaží prorazit i s nealkoholickými pivy. Nealko vaří například v Havlíčkově Brodě, průkopníkem i v celostátním měřítku je humpolecký Bernard. Ten nabízí hned několik druhů piv a ovocných nealkoholických nápojů na bázi piva. „Nealkoholická piva se prodávají dobře, na celkovém výstavu se podílejí asi dvanácti procenty," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Autor: Stanislav Caha

30.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V Pístově u Jihlavy chystají velkou sněžnou hobby rally

Novoroční koncert. Špičkový koncert Filharmonie Hradec Králové doprovodil sólista David Deyl.

Bosch dal infekčnímu oddělení nemocnice 45 tisíc korun

Florbalistky SK Jihlava zvládly tahák kola ve Vysokém Mýtě parádně!

Hranice, Vysoké Mýto – Florbalová I. liga žen má za sebou první letošní ostré zápasy. A v nich se jihlavským celkům dařilo.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

Majitel firmy zasunul hadici do kanálu, dělníka otrávil plyn

Rantířov – Před dvěma lety v lednu 2015 byla na Jihlavsku stejně mrazivá zima jako letos. Kvůli silným mrazům tehdy nemohli svářeči ve firmě M-Kovo v Rantířově na Jihlavsku pracovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies