Na své rodiště ovšem Walter Schrammel nezanevřel, rád se tam vrací a pomáhá. V Třešti mu proto za zásluhy udělí první pamětní medaili.

„Jde o ocenění, kterým chceme vyjádřit uznání a respekt významným osobnostem. Vyšším oceněním už je pouze čestné občanství města," sdělila vedoucí kulturního odboru třešťské radnice Michaela Marešová.

Walter Schrammel cenu dostane především za neutuchající zájem a přehled o dění ve městě. Třešti v minulosti také nejednou výrazně pomohl. „Ve svých 33 letech přijel po odsunu poprvé do České republiky, od roku 1977 pravidelně navštěvuje Jihlavu, Salavice i Třešť," uvedla Marešová.

V roce 1989 byl poprvé přijat na třešťské radnici tehdejším starostou Josefem Patrym, kde řešili obnovení salavické kaple. „Na tu Schrammel přispěl finančním darem a nechal zhotovit pamětní desku. Za poslední desetiletí je jeho nejvýraznějším počinem zásluha při navázání partnerství mezi městy Třešť a Obergünzburg, která byla podepsaná v roce 2007," přiblížila další zásluhy vedoucí kulturního odboru.

Dále věnoval jeden javor 
ve stromořadí v ulici 5. května městu, zpracoval kroniku Salavic a v červnu letošního roku nechal například vyrobit fotbalové dresy pro týmy Třeště a Salavic.

Historicky první předání medaile se uskuteční 31. října od 19 hodin v sále Základní umělecké školy Třešť. „Slavnostního předávání se zúčastní pouze pozvaní, kterých bude kolem stovky," upozornila Marešová.

První pamětní medaile bude předána Schrammelovi rok poté, kdy byla schválena pravidla pro její udělování.