Je jím lineární urychlovač, který disponuje nejmodernější technologií, která je v současné době ve světě k mání, sloužit bude pacientům s rakovinou.

„Nový lineární urychlovač slouží k ozařování zhoubných nádorových onemocnění. Jde o naprostou špičku v oblasti ozařovací techniky ve světě. Podobně jako starší typy funguje na principu urychlování elektronů," vysvětlila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Rychlejší ozařování

Oproti starším modelům je ozařování výrazně rychlejší a díky možnosti přesného zacílení svazku záření i šetrnější vůči okolí nádoru. „Ideální by bylo, kdyby měl nádor po dobu pěti týdenního ozařování tvar koule a postupně se zmenšoval, na tom samém místě, ale tak tomu není. Toto zařízení dovede tumor znovu zaměřit, zjistit jaký má tvar a kde přesně je. Například v břišní dutině, když se pacient nají, nádor už se mu může posunout. Na tomto přístroji ho můžeme naprosto přesně zaměřit. Lékař si může nastavit pacienta tak, aby byl tumor v centru ozáření," řekl majitel dodavatelské společnosti přístroje Julius Prüger.

Pomocí přídatného vybavení je možno ozařování synchronizovat s určitou fází dýchání, například ozáření probíhá jen při výdechu pacienta. Přístroj   umožňuje také denní kontroly přesnosti nastavení pacienta a okamžitou korekci jeho polohy ještě před zahájením vlastního ozáření.

Lodí z Ameriky

„Jedná se nejdražší přístroj pořízený do jihlavské nemocnice za posledních dvanácti let," říká provozně-technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip.

Stěhování a instalace přístroje, který do Jihlavy putoval lodí z Ameriky a poté kamiony ze Švýcarska, zabrala několik týdnů. Stěhovat se musel pomocí jeřábů.

Druhým přístrojem, který budou pacienti nově využívat, je angiografický komplet. Ten umožňuje vyšetření cév zobrazovací metodou. Lékaři si ho pochvalují především díky tomu, že je na stropním závěsu: „Zvyšuje to komfort jak pro pacienta, tak personál. Díky pohyblivosti stolu a závěsu není omezen pohyb kolem přístroje," popisuje primář Oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer rozdíl oproti statickému stroji.

Přístroj za 12 559 000 korun umožňuje vyšetření cév zobrazovací metodou.

Předpokládá se, že nejvíce ho využijí pacienti s cévním onemocněním dolních končetin. Oproti starším modelům má například sledovací monitor vitálních funkcí a otevírá široké spektrum nových metod.

Špičkové vybavení

„Základní diagnostika a péče při nejčastěji se vyskytujících nádorech je obyvatelům kraje zajištěna v blízkosti jejich bydliště – v každé nemocnici kraje. Ty úzce spolupracují s Komplexním onkologickým centrem v jihlavské nemocnici, které disponuje veškerou dostupnou technikou pro diagnostiku a léčbu prakticky všech solidních nádorů. Pořízení tohoto špičkového vybavení tak přesně zapadá do onkologické koncepce a obyvatelům Vysočiny můžeme poskytovat tu nejlepší péči," uvedl Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Přístroje byly pořízeny z pětaosmdesáti procent z evropské dotace a patnácti procenty na přístroje přispěl Kraj Vysočina.