„S původním návrhem se Vítek účastnil soutěže na pomník v Praze v roce 1940. Teprve nyní se však dílo dočkalo odlití do bronzu a umístění v areálu zámku v Polné, kde bylo slavnostně odhaleno tuto středu 21. června,“ uvedla Alena Vyskočilová, ředitelka Městského muzea v Polné. Současně s tím se také konala vernisáž výstavy díla Jan Adolfa Vítka.

Jan Adolf Vítek patřil ve 40. letech 20. století k uznávaným umělcům. Svou tvorbou reagoval na uzavření českých vysokých škol, lidickou tragédii a další válečné události. Plastiky Máří Magdaleny či Jana Křtitele patří k vrcholným dílům jeho tvorby, ač sám se považoval za ateistu.

Policie hledá muže, který zneužil platební kartu.
Ztratila peněženku i s kartou. S tou pak někdo platil

„Je autorem sochy mistra Jana Husa v Novém Městě na Moravě či sochy vojáka v Památníku Československého armádního sboru na Dukle. Plastika Ecce homo dle autorova vlastního návrhu se stala i jeho náhrobkem. Zemřel na infarkt v pouhých padesáti letech,“ dodala Vyskočilová.

Výstava představuje 31 Vítkových děl rozdělených do tří tematických skupin – Bůh a víra, člověk a symbol, pomníky a památníky. Lidé si ji mohou prohlédnout v městském muzeu na polenském zámku. Přístupná je denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin.

Akce integrovaného záchranného systému (IZS)– Bezpečný život na Vysočině v parku Heulose v Jihlavě.
Lidé viděli, co všechno obnáší práce záchranářů