Jihlavští kriminalisté na konci dubna obvinili dva bývalé starosty obce Cejle na Jihlavsku Františka Němce a Danu Poláčkovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Bývalé vedení mělo obci způsobit škodu za 903 tisíc korun.

„Mohu potvrdit, že jsme za-hájili trestní stíhání jednoho muže a jedné ženy. V případě prokázání viny jim hrozí trest od tří do deseti let. Více se zatím k případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyjadřovat," konstatoval jihlavský okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Podle informací Deníku měl bývalý starosta František Němec a po něm i Dana Poláčková podle obvinění zakládat do účetnictví obce faktury za práce, které nikdy provedeny nebyly. Různé práce měli pro obec vykonávat místní i lidé z okolních obcí, a to už od roku 2002.

Trestní oznámení podala současná starostka Pavlína Nováková v květnu 2013, poté co narazila na nesrovnalosti v účetnictví obce.

„Byla to náhoda, rozhodně to nebylo nějak cílené. V současné době se k tomu nechci vyjadřovat," uvedla starostka Nováková.

Podle informací Deníku to-tiž narazila na smlouvu, která byla podepsána s její příbuznou. Když se ale starostka dotyčné osoby zeptala, zda někdy pro obec pracovala a dostala za to zaplaceno, tak ta prý žádnou smlouvu neuzavřela. A ani žádné peníze nedostala.

„Tak zrovna tahle paní zaplaceno určitě dostala," reagovala obviněná Dana Poláčková.

Doufá, že se vše vysvětlí. „Nebudu se k tomu dál vyjadřovat. Na policii jsem podepsala mlčenlivost," tvrdí bývalá starostka.

Pavlíně Novákové nemůže kvůli trestnímu oznámení přijít na jméno František Němec.

„Je to absurdní a křivé obvinění. Nic jsme nefalšovali. Lidi pro obec normálně pracovali a dostali zaplaceno," řekl Němec Deníku.

Podle něj musí jít o nějakou administrativní chybu. „Proti obvinění jsme podali stížnost. Na paní starostku podáme trestní oznámení pro křivé obvinění a pomluvu," pohrozil bývalý starosta a podotkl, že příbuzná Novákové pracovala pro obec ve škole, a jestli nyní tvrdí, že ne, tak si to prý už nemůže pamatovat

Podle informací Deníku měli být podpisy lidí na problematických smlouvách zfalšované.

Bývalý starosta Němec byl starostou Cejle nepřetržitě od roku 1994. Odvolán byl až v roce 2008, kdy na jeho místo nastoupila Dana Poláčková. Ta měla po bývalém vedení převzít i fiktivní uzavírání smluv.

V roce 2010 se stal Němec starostou Cejle znovu. Opět skončil v roce 2012. Křeslo po něm převzala Pavlína Nováková.

Desetiletý problém s fiktivními fakturami řešilo zastupitelstvo obce na zasedání 22. dubna 2013. Z jednání existuje zápis, který je veřejně dostupný na webových stránkách obce. Píše se v něm, že zástupci bývalého vedení si nemohli vzpomenout, proč byly takto dohody o práci uzavírány. Argumentovali tím, že uzavírání fiktivních do- hod fungovalo, a jen pokračovali v zavedeném systému. Obec se proto rozhodla podat trestní oznámení.

Dana Poláčková se ale snažila o smírnější řešení, a přivedla si právníka. Ten zastupitelstvu řekl, že Dana Poláčková se k problému staví čelem a je ochotná vzniklou situaci řešit. Nahrazením škody a pozitivním přístupem podle právníka nastává účinná lítost, což znamená beztrestnost člověka, který pochybil. Podle něj je tedy zbytečné podávat trestní oznámení.

Zastupitelstvo se ale nakonec shodlo na tom, že samo těžko může vyčíslit škodu, která vznikla, a určit správnost uzavírání dohod. Navíc zastupitelé považovali za nesprávné užívat jména a údaje občanů bez jejich vědomí.

„Nemůžu pochopit, že naše obec po celá léta potřebovalla uzavírat dohody s lidmi z okolních obcí na úklid veřejného prostranství a prací v lese v takovém množství a na tak velký finanční objem," uvedla do zápisu současná starostka Cejle Pavlína Nováková.