V loňském roce bylo městům a obcím umožněno zvednout poplatky za odpady až na dvojnásobek. V praxi to znamenalo, že lidé mohli zaplatit až tisíc korun. V letošním roce se po dobrých zkušenostech s tříděním v Polné a Jihlavě rozhodli, že poplatky zlevní. V dalších městech na Jihlavsku zůstávají stejné.

K největšímu skoku přistoupili v Polné, kde v roce 2014 zlevní o 44 korun. „V loňském roce lidé platili za rok 500 korun a v příštím roce to bude 456 korun. Když všichni občané splní svou povinnost tak, jak mají, tak město nebude muset doplatit na odpady ani korunu," podotkl k úpravě ceny za odpady starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Historicky poprvé

„Město před dvěma lety na základě výběrového řízení vybralo svozovou firmu, to nám snížilo cenu a ušetří finance. A dále také lidé lépe třídí, takže i tato skutečnost se v ceně promítla," vysvětlil starosta Polné. Díky lepšímu třídění má do polenské kasy přibýt 900 tisíc korun od Eko-komu, který obcím platí podle toho, jak jsou schopné třídit.

Podle starosty Skočdopoleho to může být v Polné vůbec historicky poprvé, co město nebude muset na odpady za občana doplácet. „Bude záležet i na tom, zda opravdu všichni lidé poplatek zaplatí," dodal pro úplnost polenský první muž radnice.

Ke snížení poplatku se odhodlali také v Jihlavě, která loni skokově navýšila poplatek z pěti stovek na sedm. To se občanům nelíbilo, letos lidem zlevnili o 20 korun. „Snížení umožnilo lepší třídění odpadu, za které město dostává peníze," vysvětlil primátor Jaroslav Vymazal (ODS). V krajském městě Vysočiny v současné době vytřídí zhruba čtvrtinu veškerého odpadu, ideální stav by byl, kdyby se podařilo dosáhnout poloviny.

V ostatních městech na Jihlavsku zůstávají poplatky i nadále stejné. V Třešti nezvyšovali poplatek ani v loňském roce a také pro ten příští rok zůstávají na stejné úrovni. Občané tam za rok zaplatí 492 korun. „Poplatek není potřeba zvyšovat, došlo k zefektivnění výběru separovaného odpadu," podotkl starosta Třeště Vladislav Hynk. I tak ovšem město doplácí zhruba 150 korun na jednoho občana. Hodně si nyní slibují od domácích kompostérů, které letos město získalo pro rodiny. „Rádi bychom vyváželi odpad jen jednou za 14 dní, nyní se vyváží každý týden," dodal starosta.

Stejnou částku jako v Třešti vybírají také v Brtnici. I tam prý se lidé lepší ve třídění odpadů. „Lidem jsme slíbili, že když budou lépe třídit, poplatky nenavýšíme," uvedl starosta Brtnice Stanislav Jirků. V Telči zůstávají poplatky také stejné. Lidé tu zaplatí 600 korun, tedy po Jihlavě druhou nejvyšší částku.