Potom, co svitek papíru rozbalili, zjistili, že se jedná o zápis z pera významného historika města, dlouholetého radního a profesora telčského gymnázia Josefa Rampuly z roku 1937. Zpráva pojednává o historii sousoší a také důvodech dláždění ulice od Horní brány až k nádraží.

„Kromě vzkazu byly 
v tubě také dvě kovové mince," uvedl Jiří Křenek 
z odboru rozvoje města. Ve zprávě Josefa Rampuly, kterou mohou zájemci nalézt nyní i na telčských webových stránkách pod záložkou Historie, stojí, že mince pochází z tehdejší doby a do schránky je vložil Ludvík Hahn. Jak uvedly Telčské listy, Hahn byl podolským měšťanem, který pět let poté zahynul v koncentračním táboře. Na závěr Rampulova vzkazu budoucím generacím reflektuje historik tehdejší světové dění.

„Poměry vnitrozemské se poznenáhlu konsolidují, demokracie, již občas ohrožuje na jedné straně fašismus 
a na druhé bolševismus, se upevňuje. Sociální a hospodářské poměry jsou brzděny velikou nezaměstnaností chudých vrstev pracujících, vláda však a místní činitelé se snaží podle sil svých ji zažehnávati a odstraňovati," napsal autor dopisu.

„Ze zahraničí ohrožuje náš klidný vývoj hlavně německý nacionalismus Hitlerův, jemu však čelí náš stát důkladnou přípravou vojenské obrany, tak i přátelskými smlouvami spojeneckými se státy sousedními," pokračoval ve zprávě Rampula, nepředvídaje ještě budoucí události.

Telčští plánují pod sousoší poselství opět vložit, avšak pouze v kopii. Ve schránce by ale mělo přibýt i jedno další. „Většinou se tam píše, kdo je nyní starosta, jaké události jsou pro město nejaktuálnější, ale třeba 
i jaké je počasí," popsal telčský kronikář Oldřich Zadražil.

Sousoší svaté rodiny, které obyčejně zdobí telčskou Svatoanenskou ulici, nyní restauruje Daniel Chadim 
ve svém ateliéru. A právě díky restaurování se pod podstavcem této skulptury našlo osmdesát let staré písemné poselství.

Na své původní místo 
by se sousoší, pocházející 
ze začátku 18. století, mělo vrátit v září.

IVANA HOLZBAUEROVÁ