Zástupci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných totiž tvrdí, že jejich poslanci by měli být přítomni na schůzi Sněmovny v plném počtu – a že zvednou pro návrh ruku.

Dohromady mají pohodlně více než potřebnou ústavní většinu 120 hlasů. Naopak ODS rozpuštění dolní komory patrně nepodpoří. A jak to vidí poslanci z Vysočiny? Prakticky všichni oslovení jsou pro rozpuštění Sněmovny. Jen Jana Fischerová z ODS si v pondělí v poledne ještě nebyla stoprocentně jistá, jak bude hlasovat. „Přeji si, aby se Sněmovna rozpustila ve chvíli, když bude mít čistý stůl. Počkám si na některé informace, ještě jedná i výkonná rada ODS," řekla Fischerová.

Poslanec za KSČM Pavel Kováčik nepochybuje o tom, jak úterní hlasování dopadne. „Budu hlasovat pro rozpuštění. A pro bude přinejmenším 126 poslanců, kteří se pod něj už dříve podepsali. Byla by to velká blamáž, kdyby si někdo z nich dovolil své rozhodnutí změnit," pravil Kováčik."

Podobně mluví poslanec za ČSSD Karel Černý. „Budu samozřejmě hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. Prioritou jsou nyní nové volby."

Také poslanec Ladislav Jirků z TOP 09 má jasno, a bude hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Myslím, že se návrh na rozpuštění podaří prohlasovat," odhadl Jirků. A pokud se tak stane, očekává, že by volby byly na konci října, tedy v termínu, který už zmínil prezident Miloš Zeman.

Druhý vysočinský poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil rozpuštění Poslanecké sněmovny rovněž podpoří. „Budu hlasovat s klubem, takže zvednu ruku pro rozpuštění Sněmovny," řekl Roztočil.

Podle něj ovšem stále existují důvody pro nerozpouštění dolní komory parlamentu. „Bylo by vhodné, aby tato Sněmovna ještě nějakou dobu fungovala a dokončila zákony," dodal Roztočil. Na druhé straně si je vědom toho, že čím později volby budou, tím déle zůstane u moci současná „hradní" vláda. „I když v politice není nic jisté, odhaduji, že se v úterý Sněmovna rozpustí," uzavřel Roztočil.