Ta diskuse se začala vířit, když na lednové pracovní zasedání Zastupitelstva města Jihlavy nebyla vpuštěna veřejnost.

Šlo o členy osadního výboru Sasov, kteří chtěli být přítomni projednávání územního plánu. Sasovští totiž odmítají most na zamýšleném jižním obchvatu Jihlavy. Po tomto incidentu se o veřejné a neveřejné projednávání zastupitelstva začala zajímat jihlavská opozice. Rostislav Habán z hnutí ANO na únorovém zasedání zastupitelstva předložil změnu jednacího řádu jihlavského zastupitelstva. Chtěl, aby se pracovní schůzky zastupitelů veřejnosti zpřístupnily. A mezi jihlavskou koalicí a opozicí to začalo skřípat. Nicméně dveře veřejnosti na pracovních jednáních zastupitelstva zůstanou dál zavřené. Návrh neprošel, i když těsně. „Jedná se o semináře, na kterých se řeší klíčová témata, a veřejnost by měla mít možnost být u nich přítomna. Několikrát jste se na řádném zasedání zastupitelstva odkazovali na pracovní zastupitelstvo, a to je špatně," řekl po předložení změny jednacího řádu Habán.

Příští týden ve středu jihlavský magistrát pořádá v kině Dukla veřejné projednání územního plánu. Stanislava Jiráka z Jihlavy však mrzí, že tam nebudou přítomni všichni zastupitelé. „Já bych chtěl slyšet, jak se zastupitelé o územním plánu baví. Je to důležitý dokument. Vím, že svoje připomínky k plánu můžu zasílat na magistrát nebo vznést na veřejném projednání, ale chtěl bych slyšet názory zastupitelů. Na řádném zasedání už je to jen taková rychlovka," vyjádřil se Jirák.

Zastupitelé na pracovních setkáních však nehovoří pouze o územním plánu, ale například i o rozpočtu města. „Tím, že máme uzavřený seminář, vzbuzujeme tajemno. Co se asi za těmi dveřmi děje? Neděje se tam vůbec nic, alespoň za ty dva semináře, které jsem absolvoval, skutečně se tam pouze pracuje. Ať si tady lidi sedí a ty čtyři hodiny poslouchají, nevidím důvod, proč by tu nemohli být," vyjádřil se Radek Popelka z hnutí ANO. S ním nesouhlasil náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). „Mně se tato změna jednacího řádu zdá nedostatečná, navrhoval bych, abychom dostali na čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu kamery, pak nám půjde lépe sebehodnocení a může se promítat přímý přenos ze života zastupitele, protože k tomu to směřuje. Neupírejte zastupitelům právo se vzdělávat nebo si říct o problémech," oponoval Kalina.

Proti změně byl také zastupitel František Zelníček (ČSSD). „Pokud se hlasuje a rozhoduje, samozřejmě to musí být veřejné, to nikdo nemůže zpochybňovat. Tohle je o tom, že na neveřejném jednání si můžeme vynadat, popovídat si, jít na pivo a pak v klidu odejít," prohlásil.