„Řekl bych, že návštěvnost lanového parku v této chvíli není výrazně vyšší než loni, ale určitě se zvýšila informovanost lidí o jeho existenci," zmínil Martin Paclík, provozovatel atrakce. Jestli bude letošní sezona lepší než loňská, závisí hodně na počasí.

Ačkoliv lanové parky si získávají v Česku stále více příznivců, někteří nadšenci 
z Jihlavy dosud PraLEZ nenavštívili. „Zatím jsem tam nebyla, ale mám v plánu tam 
o prázdninách zajít," řekla Petra Coufalová. Do jihlavského lezeckého parku zatím nešla, protože tráví většinu času v Pardubicích, kde studuje vysokou školu. Také jí nepřálo počasí. „Když jsem tam chtěla jít, bylo hnusně," uvedla. Na Vysočině navštívila lanové centrum na Křemešníku.

Podobně je na tom i Monika Nápravníková. Na Křemešníku byla, v Jihlavě zatím ještě ne. „O tom, že lanový park 
v Jihlavě je, vím, ale dosud jsem neměla čas ho navštívit," tvrdila.

Podle slov Martina Paclíka vedou mezi návštěvníky malé děti, což zřejmě souvisí se skutečností, že se nachází vedle dětského koutku. Protože nejvíc chodí do lanového parku děti, patří k nejvytíženějším atrakcím nízké překážky.

Lidé chtějí lézt 
i ve špatném počasí

Největší návštěvnost zaznamenal park o prodlouženém víkendu, teď, když prší, je to samozřejmě horší. „Lidé ale 
i v tomto počasí zájem o lezení mají, bývá jich tak kolem patnácti až dvaceti," uvedl Paclík.

Lanový park vloni přibyl 
k četným atrakcím dětského koutku. „Chtěli jsme pro návštěvníky aktivitu navíc, je to až adrenalinové vyžití," promluvila o důvodech, které ke zřízení lanového parku vedly, mluvčí Zoo Jihlava Kateřina Kosová.

Úraz si v parku nemůžou dovolit

Atrakce je primárně určena pro návštěvníky zoo (vstupné se však platí zvlášť), ale po domluvě s Martinem Paclíkem je možné učinit výjimku.

Zatímco jihlavská zoo se těší velké oblibě – je nejvyhledávanějším výletním místem na Vysočině, nový přírůstek 
k dětskému koutku má ještě co dohánět. PraLEZ je o prázdninách otevřen každý den, 
od září funguje pouze o víkendech, ačkoliv po telefonu je možné domluvit se i na návštěvě ve všední den. Stejně tak lze domluvit různé specifické požadavky. „Například jsme tu měli Němce, kteří chtěli mít všechny tabulky přeložené do němčiny," řekl Paclík.

Pokud by někdo považoval lezení za přílišné nebezpečné, provozovatel lanového parku ho může ujistit, že u nich k žádnému úrazu zatím nedošlo. „Nic takového si nemůžeme dovolit," prohlásil s vysvětlením, že případné zranění by bylo pro atrakci skutečně špatnou reklamou.

BLANKA FIŠAROVÁ