Školákům začaly prázdniny, rodiny už o tomto o víkendu začínají jezdit na dovolené do zahraničí. Obyvatele vesnic na hlavních tazích, například mezi Znojmem a Jihlavou, tak začíná trápit zvýšené množství aut na silnicích. „Očekáváme velký nápor, začátek a konec prázdnin tady s dopravou bývá opravdu problémový," potvrdil starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký.

Dlouhou Brtnicí v celoročním průměru projede asi šest a půl tisíce aut denně. V letních měsících se však počet zvedne na devět tisíc aut denně. „Ve špičkách, jako je začátek a konec prázdnin, a pak taky v září, kdy je ve Znojmě vinobraní, naší vesnicí projede kolem jedenácti tisíc vozidel denně," spočítal starosta s tím, že pro Brtnici jsou než hustá doprava však mnohem horší řidiči, kteří zde nedodržují maximální povolenou rychlost. „Jsou to takoví osamělí dobrodruzi, kteří se nám tady prořítí rychlostí sto třicet kilometrů za hodinu a víc. To se v hustém provozu nestane. Je sice problém s tím, aby lidé přešli silnici nebo na ni vjeli z místních silnic, ale z hlediska bezpečnosti jsou okamžiky, kdy je to s dopravou horší," řekl Krátký.

Před měsícem došlo v Dlouhé Brtnici k dopravní nehodě, kdy kamion na jediném přechodu ve vesnici srazil holčičku. I kvůli této nehodě starosta plánuje úpravu přechodu. „Zhruba do roka by měl být spravený a osvětlený," informoval Krátký.

Dlouhá Brtnice přemýšlí i o tom, že by zde zkusila udělat i další opatření. „Naše vesnice leží na rovné a přehledné silnici, takže to svádí k velké rychlosti. Připravujeme podklady pro to, že bychom tady udělali jeden, možná i dva zpomalovací semafory. Záleží to na penězích a na možnostech, vše podléhá schvalovacímu řízení," informoval starosta.

Zhruba jednu třetinu aut, která obcí projedou, tvoří kamiony. Ty ruší obyvatele nejvíce. „Je to hrozné, v noci se nedá spát, jezdí jeden za druhým," uzavřela obyvatelka Dlouhé Brtnice Marie, která bydlí hned u silnice.