Ladislav Vilímek získal cenu za přípravu jedinečné publikace I domy umírají vstoje a propagaci historie města Jihlavy. Veronika Lišková převzala cenu z rukou primátora za skvělé sportovní výkony a reprezentaci města Jihlavy na Letních Evropských hrách Speciální olympiády v Antverpách.

Ladislav Vilímek je autorem knihy „I domy umírají vstoje", kterou před nedávnem vydalo město Jihlava. Seriál o zmizelých domech vycházel od roku 2012 v Jihlavském deníku a brzy si získal značnou oblibu u čtenářů. Jelikož se jedná o jedinečný počin, město se rozhodlo projekt podpořit, a ucelený seriál vydalo jako knihu. Texty, fotografie a především osobní postřehy autora představují čtenářům jinou Jihlavu domy, které už nestojí, ulice, které nenávratně zmizely, zase ožívají díky autorovým osobním vzpomínkám.

„Kniha má velké ohlasy. Vyřizuji korespondenci nejen z naší země, ale také z Německa, USA, největší radost mám z odezvy z Izraele. V reakci na vydanou knihu přichází další a další informace, vzpomínky, fotografie, postřehy. Už pracuji na druhém dílu," oznámil návštěvě z radnice Ladislav Vilímek, který je sice po operaci omezen v pohybu, nikoliv ale v kontaktu se světem. Překonal také těžkou nemoc, stále plný energie a humoru mluví o dalších a dalších plánech.

Sám Ladislav Vilímek knihu uvedl slovy: „Jihlava. Město ulic a uliček. Starých domů, domečků, dřevníků a přístřešků. Po tom po všem se mi stýská. O tom všem bude moje následující vyprávění". Kniha má 235 stran textu doplněného černobílými historickým fotografiemi, ojediněle se objevují i fotografie současného stavu.

Ladislav Vilímek se věnuje zejména osudům židovského obyvatelstva města Jihlavy a okolního regionu, pečuje o rejstřík s 30 tisíci osob.

Cenu primátora statutárního města Jihlavy si koncem minulého týdne z radnice odnesla Veronika Lišková. V dárkové tašce z radnice byl i symbol města ježek a nově vydaná fotografická kniha Jihlavy. Veroniku Liškovou na cenu navrhl dosluhující náměstek primátora Josef Kodet.

Veronika Lišková je členkou Sportovního klubu Denního a týdenního stacionáře Jihlava Ježci Jihlava. Jako vítězka republikových her reprezentovala během letošního září vlastní sportovní klub, město Jihlavu a Českou republiku na Letních Evropských hrách Speciální olympiády v Antverpách v bocce, což je italská varianta známější hry pétanque. Veronika získala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili: zlatou medaili v soutěži týmů a v soutěži jednotlivců a bronzovou medaili v soutěži dvojic.

Více informací o hrách v Antverpách je na stránce Českého hnutí speciálních olympiád www.specialolympics.cz Sportovní klub Ježci Jihlava je členem Českého hnutí speciálních olympiád.