Je to první a jediný poskytovatel krizové pomoci na Vysočině. Od počátku otevření tam pomoc našlo 164 klientů. Z šedesáti procent to byli Jihlavané, zbytek tvoří lidé z různých koutů Vysočiny. „Převážně k nám chodí ženy. O pomoc požádalo také devětadvacet dětí," doplnila terapeutka jihlavského krizového centra Šárka Laipoldová.

Ke krizi může vést celá řada faktorů: ztráta zdraví či blízkého člověka, rozvod, domácí násilí a mnoho dalších situací, které člověk vnímá nad své síly. Nejčastěji si sem lidé chodí pro rady týkající se partnerských vztahů, rozvodů a vztahových záležitostí v rodině. U dětí je největším problémem sebepoškozování. „Je to pestrá paleta problémů. Každý z nás prožíváme situace jinak. Když se člověk cítí v pasti, a neví si rady, jak ven, a vyčerpal všechny možnosti, tak přichází k nám," dodala Laipoldová.

Někomu stačí pouze jedna návštěva, během níž probere svůj krizový stav s pracovníky centra a vyventiluje tak své emoce. Častěji klient potřebuje tři až pět sezení. „Cílem není rada, ale chceme klienta mobilizovat, aby on sám u sebe našel sílu a problém začal řešit," poznamenala Laipoldová.

KATASTROFICKÝ SCÉNÁŘ

Hlavním nástrojem práce je tady rozhovor na základě techniky otevřených otázek. „Pokud je klient na počátku krize, tak s ním procházíme katastrofické scénáře, kterých se obává. Minimalizujeme dopady a důsledky a pomáháme mu tím obdobím přejít co nejméně bolestně," popsala techniku působení slova psycholožka Monika Kyršová.

Člověku v krizové situaci se tam pracovnice věnují ihned, což je velkou výhodou. Není třeba si předem objednávat termín, jako tomu je v ambulancích u psychologů, kde čekací doba může trvat i měsíce.
Klienti svůj problém mohou s pracovnicemi centra probrat telefonicky nebo přes email, ale mnohem lepší je osobní setkání. „Fungujeme ambulantně, což znamená, že za klienty nechodíme. Máme otevřeno od pondělí do pátku," dodala Laipoldová.

Odbornou pomoc bezplatně zajišťují tři pracovnice: vedoucí služby a zároveň sociální pracovnice, psycholožka a terapeutka.

ZUZANA RODOVÁ