Jihlava změnila pravidla pro udělování cen a ocenění. Zastupitelé na svém posledním listopadovém zasedání schválili jednodušší a příznivější model pro udělování Ceny města Jihlavy a čestného občanství města Jihlavy.

Změny spočívají především ve snížení počtu hlasů potřebných pro nominaci jednotlivých osob z původního počtu šestadvaceti hlasů na jednadvacet hlasů.

„Víme, jak to dopadlo v minulém roce, nastaveno bylo poměrně vysoké číslo zastupitelů, docházelo tím k trapným diskusím na zastupitelstvu, jestli někomu cenu udělit, nebo neudělit. K zainteresovaným lidem mi to přišlo hloupé," vyjádřil se primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD).

Hloupé mu to přišlo zejména tehdy, kdy se hodnotila míra zásluh a když se cena udělovala in memoriam. „Jde nám o to, nastavit pravidla tak, aby to bylo jasné už před hlasováním," dodal Chloupek.

Diskutovaným oceněným byl v roce 2013 například František Dohnal, kterého si mnozí pamatují jako starostu Jihlavy, hejtmana Vysočiny nebo prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. I když návrh na udělení čestného občanství prošel hlasováním celkem hladce, našli se mezi zastupiteli tací, kterým byla celá věc zjevně proti srsti.

Systém už se měnil několikrát

Systém v udělování Ceny města nebo čestného občanství města Jihlavy se v minulých letech měnil několikrát. Kandidát na čestné občanství musel například v roce 2014 získat nejdříve 26 nominačních hlasů. Jenže tento systém ukázal své nedostatky při udělení čestného občanství Evženu Plockovi. Zastupitelé totiž museli nominační hlasy vhodit v obálkách do urny v jihlavském městském informačním centru. Pokud kandidát potřebný počet 26 hlasů nezískal, návrh na udělení čestného občanství na zasedání Zastupitelstva města Jihlavy vůbec nebyl projednáván. Přesně to se stalo v případě Evžena Plocka.

„Ne každý je ochoten přijít a vyjádřit se, jestli ano, či ne, z tohoto důvodu nyní dochází ke zmírnění pravidel. Původních šestadvacet zastupitelů snižujeme na jednadvacet, aby nevznikaly někdy až nechutné diskuse, a byly omezeny na nejnižší míru," uzavřel Chloupek.