Takové dilema řeší zastupitelé městyse Větrný Jeníkov. Rozhodli se proto prostřednictvím ankety zjistit, co vidí jako nejdůležitější obyvatelé.

„Čeká nás tvorba rozpočtu na příští rok, a protože množství navrhovaných záměrů rozhodně neodpovídá možnostem našeho rozpočtu, rozhodli jsme se požádat místní obyvatele o zpětnou vazbu, abychom se dozvěděli, kterým záměrům přikládají největší důležitost," uvedla starostka městyse Martina Lisová.

Prostřednictvím ankety chce vedení také zjistit, jak by lidé naložili se zchátralým zámkem, kde sídlí obecní úřad. S úhradou jeho rekonstrukce má městysi až ze šedesáti procent pomoci dotace od Evropské unie, přesto se ale kvůli němu Jeníkov zadluží na několik let. Rekonstrukce má totiž vyjít až na 105 milionů korun. V anketě se místní mohou vyjádřit k tomu, zda do budovy zámku přesunout poštu, zdravotní středisko, společenský sál, nebo zde udělat sociální byty. V neposlední řadě mohou ohodnotit i záměr zámek prodat.

Obyvatelé Větrného Jeníkova anketní lístky odevzdávali ve volební místnosti při krajských volbách. Tuto možnost mají i dnes 
a zítra při druhém kole senátních voleb. Anketní lístek je také možné donést kdykoliv do pátku 21. října na úřad městyse.

„Ze 477 lidí s právem volit nám anketu odevzdalo už 230 lidí. To považujeme za úspěch. Někteří prý přišli do volební místnosti kvůli anketě spíše než kvůli samotným volbám," pousmála se Lisová.

Priority obyvatel ale úřad ještě nezná. Anketu se chystá zpracovávat až příští týden.

Větrný Jeníkov není jedinou obcí v okrese, která zvolila anketu jako prostředek k tomu, aby se dozvěděla, co místní chtějí. Například v Rohozné se mohli v minulosti lidé prostřednictvím ankety vyjádřit k tomu, jak naloží obec s penězi, které dostala za průzkumy na svém území kvůli úložišti jaderného odpadu. Vyskytná nad Jihlavou prostřednictvím ankety zjišťovala, zda je dobré zafinancovat místní hospodu, 
a v Brtnici si lidé na základě ankety zvolili například názvy nových ulic.

IVANA HOLZBAUEROVÁ