Na náměstí bude v termínu od 5. do 6. července k vidění ukázka zručnosti a šikovnosti. Na tradičním Dřevořezání se každoročně potkávají skalní řezbáři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. „Očekáváme, že jako každý rok, přijedou zpřátelení řezbáři ze Slovenska a Rakouska," uvedla jednatelka Spolku přátel betlémů, který akci každoročně pořádá.
Po oba dva dny, vždy od 9 do 17 hodin, budou moci návštěvníci obdivovat um šikovných rukou, ale také budou mít možnost si práci s dlátky a nožíky zkusit. „Budeme tam mít stůl, kde si budou moci zkusit zájemci vyřezávat. Převážně toho využívají větší děti. Není to nic jednoduchého," poznamenala Roháčková.

Zkušení řezbáři budou na náměstí vyrábět figurky do společného betléma, který je celoročně vystaven v Schumpeterově domě a každoročně se rozrůstá o několik desítek nových děl. „V současné době máme ve společném betlému asi osm stovek figurek. Přesný počet nevím, ale tak nějak to bude. Každoročně během Dřevořezání přibude asi padesát nových figurek," vypočítala jednatelka spolku.

Malý betlém ovšem není jediný, který se rozroste o nové členy. V Třešti v ulici Na Hrázi stojí postavy Svaté rodiny v nadživotní velikosti a každoročně po červencové akci přibývají další figurky i do tohoto nadživotního betléma. „Letos by se měl přidělávat ještě jeden král, nějaký pastýř a ovečky," uvedla betlémářka Roháčková.
Také počasí by mělo řezbářům přát, budou totiž po celé dva dny na náměstí u slunečních hodin jenom pod jednoduchými stánky. „Má být hezké počasí a dost možná se také spálíme," zhodnotila s humorem Roháčková.

Na akci se představí zhruba padesátka řezbářů včetně těch z domácího spolku betlémářů. Oficiální začátek je naplánován na neděli 5. července v 9 hodin dopoledne. „Účast přislíbil senátor Miloš Vystrčil a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek," prozradila Roháčková. V dopoledních hodinách se představí loutkáři z divadelního souboru Karla Čapka, kteří si připravili pohádku.

„První odpoledne všem zpříjemní Batelovská dechovka. Druhý den odpoledne zahraje country kapela JCS Salavice," doplnila k doprovodnému programu oblíbené akce Roháčková. Po oba dva dny bude otevřena také stálá expozice betlémů v Schumpeterově domě, kam budou moci návštěvníci nahlédnout.
Třešťští betlémáři se snaží vychovávat své nástupce. V místním domu dětí a mládeže už několik let vedou kroužek pro mladé řezbáře. Zkušení betlémáři předávají svůj um dalším generacím. „O prázdninách mají děti volno, ale jinak už několik let mají děti kroužek. Chodí jich tam v průměru kolem osmi," doplnila organizátorka.
Kromě toho se řezbáři ve školním roce každý čtvrtek setkávají na pravidelných kurzech.