Třeba v neděli 19. března mělo několik cestujících fyzicky napadnout řidiče na trolejbusové lince B.

„Skupinka čtyř Romů napadla řidiče. Tito lidé přepravovali psa bez košíku a vodítka a cestovali bez platného dokladu. Řidič musel být po skončení směny ošetřen lékařskou pohotovostí," uvedl Marek Řezáč, předseda odborové organizace v jihlavském dopravním podniku.

K potyčce byla přivolána městská policie. Ta útok potvrdila. „Ano, bylo nám nahlášeno, že byl na Havlíčkově ulici napaden řidič. Přijeli jsme na místo, ale řidič dále nechtěl nic řešit," uvedl zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera.

Podle Řezáče však ten den nešlo o ojedinělý případ. „Ve stejný den došlo k rozbití okna ve voze na trolejbusové lince E, kdy Rom hodil po vozidle kámen," dodal řidič a odborář Řezáč. Podle něj se jednalo o jednoho z aktérů dopoledního incidentu. Policisté doplnili, že se to stalo před desátou hodinou večer v Humpolecké ulici zrovna když řidič vyjížděl ze zastávky.

„Škoda byla předběžně vyčíslena na čtyři tisíce korun. Policisté a případ řeší jako provinění za spáchání přestupku proti majetku. Po pachateli pátrají," uvedla jihlavská mluvčí policie Jana Kroutilová.

Sám Řezáč prý musel nedávno čelit skupince nepřizpůsobivých občanů, kteří se odmítli prokázat platnou jízdenkou a musel požádat hlídku policie, která zrovna stála poblíž, aby je z vozu vykázala. „Většinou jde o jedny a ty samé lidi, kteří se neumějí chovat a narušují pořádek," podotkl Řezáč.

Dopravně-technický náměstek dopravního podniku Jaroslav Šetek potvrdil, že se takovéto incidenty v městské hromadné dopravě občas stávají. „Nyní se sešly dva takové případy, ale je to opět po delší době," uvedl k četnosti útoků na řidiče.

Podle něj je kabina, ve které řidič sedí, jediným bezpečným místem. „Pokud ji opustí, je riziko, že se při případné potyčce stane terčem útoku," podotkl Šetek. Vedení dopravního podniku řidičům doporučuje, pokud se dostanou do takové situace, aby v žádném případě z kabiny nevycházeli a zavolali policii.

Řezáč však navrhuje ještě jedno řešení, které by mohlo pomoci eliminovat útoky některých cestujících na řidiče.

„Navrhuji, aby v přepravních podmínkách byla klauzule, kdy cestující, který neuposlechne výzvu řidiče či pracovníka přepravní kontroly a svým jednáním naruší provoz, by měl být po zavolání hlídky policie legitimován a následně mu byla udělena bloková pokuta. Dopravní podnik by následně vymáhal vzniklou škodu za vynechaný spoj," uvedl Řezáč.

Dopravní podnik stejně jako jiné přepravní společnosti bojuje s nedostatkem řidičů. „V současné době bychom rádi přijali osm až deset řidičů. To by byl ideální stav," dodal Šetek s tím, že dopravní podnik má v současné době 94 řidičů.