Policisté z týmu Kamion jsou v první mrazivé dny v pohotovosti i na Jihlavsku. Ve středu si na jednom z vysočinských úseků dálnice D1 směrem na Brno posvítili na řidiče nákladních aut. Z kontroly vyplynulo, že kamiony bývají správně přezuté na zimní pneumatiky, s maximální povolenou rychlostí už si však řidiči hlavu nelámou.

Při kontrole řidiče kamionu Michala Moravce z Ivančic policisté zjistili, že technický stav jeho vozu je dostačující. Pneumatiky měl přezuté. Horší to bylo s rychlostí.

V zimě jsou řidiči zodpovědnější

„V létě se často setkáváme s tím, že řidiči mají sjeté a dost poškozené pneumatiky, v zimě bývají ale zodpovědnější a mají přezuto, třeba tento kamion má pneumatiky úplně nové, a tedy v pořádku," řekl při kontrole Michala Moravce policista Jaroslav Honza.

Jenže když policisté kamionu kontrolovali tachografická kolečka, zarazili se. „Panu řidiči bylo zjištěno, že trvale překračuje povolenou rychlost o dvacet kilometrů v hodině. Bude mu udělena bloková pokuta. Může dostat až dva tisíce korun," řekl policista z týmu Kamion František Bláha. Dodal, že přestože je námraza, víceméně každý druhý řidič kamionu překračuje povolenou rychlost. I přes udělenou pokutu měl však řidič Michal Moravec dobrou náladu. „Někdy vám to zkrátka ujede. I o dvacet kilometrů za hodinu. Ale tak snad ta pokuta nebude tak vysoká, budu se muset polepšit, přece jen budou ty Vánoce," utrousil Moravec.

Překračováním rychlosti riskují

Policisty to ale zase tolik nepobavilo. „Řidiči si musí uvědomit, že překračováním rychlosti opravdu dost riskují. Hlavně v tomto počasí a s takovými auty. Stane se neštěstí, a pak mohou zablokovat dálnici na dlouhé hodiny," řekl Bláha.

Tým Kamion na Vysočině funguje od března loňského roku. Policisté z tohoto týmu za tu dobu zkontrolovali už přes deset tisíc řidičů a vybrali od nich miliony na pokutách. Mimo dálnici policisté kontrolují a odstavují kamiony také na Kasárenské křižovatce na Jihlavsku nebo v Ostrově nad Oslavou na Žďársku, kde k tomu mají potřebně velké plochy.